Een investering van in totaal 1,5 miljard euro is genoeg om de noodzakelijke Nederlandse waterstof-infrastructuur aan te leggen, zei Han Fennema onlangs in BNR Zakendoen. Met de bestaande gasinfrastructuur is in principe al zo’n 80 procent van het benodigde leidingenstelsel aanwezig.

Met ruim 7 miljoen gasaansluitingen in Nederland, kost de ombouw naar een waterstofnet dus circa 215 euro per aansluiting.

In het vraaggesprek op de zender gaf de CEO van BNR aan dat Gasunie eventueel zelfstandig deze investering zou kunnen doen. De bestaande gasinfrastructuur kan de komende tien jaar worden omgebouwd tot waterstofinfrastructuur, zei Fennema. ‘Dus we hebben het met zijn allen eigenlijk al betaald.’

Productiecapaciteit is te laag

Probleem is nog wel dat de productiecapaciteit van waterstof momenteel nog veel te beperkt is. Dit moet zeker nog een factor 100 zelfs 1000 omhoog. Daarnaast zijn de productiekosten momenteel nog te hoog. Er is nog veel innovatie nodig om deze kostprijs te verlagen en de efficiency van het productieproces te verbeteren.

Opslag is veel goedkoper

De opslag van waterstof in de ‘oude’ gasvelden is al gauw honderd keer goedkoper dan de opslag van stroom, bevestigt Fennema tegenover BNR. Bovendien: die velden hebben een opslagcapaciteit die 4,3 miljard keer zo groot is als de opslagcapaciteit van de Tesla Powerwall, zegt Fennema.


Bron: BNR Nieuwsradio en Netbeheer Nederland

Categorieën: Uit de media

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: