Een consortium van Nederlandse bedrijven en instellingen heeft een werkende aandrijflijn voor een snelle rubberboot op waterstof ontwikkeld. Het doel, een schone coachboot voor de zeilsport, is daarmee een belangrijke stap dichterbij gekomen.

In februari jl. hebben wij al een bericht gepubliceerd over de plannen om de CO2 uitstoot in de zeilsport terug te dringen door een volwaardige ‘H2 Coach Boat’ te ontwikkelen. De samenwerkende partijen hopen de boot te presenteren tijdens het WK Zeilen dat in 2022 in Den Haag / Scheveningen wordt gehouden.

Het consortium heeft een eerste hoopvolle stap gemaakt. Er is een aandrijflijn ontwikkeld die bestaande uit: een tank met waterstof, een brandstofcel, een accu en een elektrische buitenboordmotor. Met deze vier elementen is een werkend demonstratiemodel gebouwd. Afgelopen vrijdag is de proefopstelling aan het publiek getoond tijdens een bijeenkomst in Scheveningen.

In de volgende fase wordt het systeem opgeschaald en zal een boot worden ontworpen om die aandrijflijn in te bouwen. Ook zullen de benodigde veiligheidscertificaten geregeld worden. De ‘H2 Coach Boat’ wordt op het WK Zeilen 2022 in Nederland gepresenteerd. Daarnaast vormt het realiseren van een infrastructuur voor het tanken van waterstof tijdens dat evenement een onderdeel van de plannen.


Bron: TeamNL Zeilen

Categorieën: Scheepvaart

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: