De Fernleitungsnetzbetreiber (FNB) heeft berekend hoe de eerste stappen voor een Duits waterstoftransportnetwerk er in 2030 uit moet zien. De H2-Startnetz heeft een lengte van 1.200 km.

Het H2-Startnetz is voornamelijk bedoeld om aan de behoeften van groene waterstof in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen te voldoen. De productie van de waterstof uit Noord-Duitsland gaat via deze leiding naar de grote industriële projecten, zoals staalproductie. Het is een eerste stap om te komen tot een volledig waterstofnetwerk in Duitsland. Het merendeel van de eerste stap zal gerealiseerd worden door aanpassing van bestaande gaspijpleidingen. Voor slechts ongeveer 100 km is nieuwbouw benodigd.

Met de realisatie van het project zou een investering van 660 miljoen euro zijn gemoeid. In de plannen is ook een eerste aansluiting met Nederland opgenomen voor de import van waterstof. Dit sluit goed aan bij de plannen in Nederland voor een waterstof backbone.

Voorwaarde voor de implementatie van het H2-Startnetz is echter dat tijdens deze wetgevingsperiode de wijzigingen worden aangebracht in het juridische kader dat in april al door een brede alliantie van industriële en energiesectorverenigingen is voorgesteld.


Bron: FNB gas

Categorieën: Waterstof transport

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: