Alpiq, EW Höfe en SOCAR Energy Zwitserland zijn voornemers een elektrolyse-installatie te bouwen in Freienbach met een capaciteit van 10 MW. De fabriek zal naar verwachting tussen de 1.000 tot 1.200 ton groene waterstof per jaar produceren.

In Zwitserland rijden op dit moment al ruim 50 Hyundai XCIENT Fuel Cell-trucks rond. Dat aantal zal de komende jaren stijgen naar 1.600 trucks. Daarmee zal de vraag naar (groen) waterstof verder toenemen. Alpiq, EW Höfe en SOCAR Energy Switzerland springen in op die behoefte. De drie bedrijven zijn van plan om de grootste productie-installatie van Zwitserland voor groene waterstof te bouwen in het voormalige onderstation van het EW Höfe in Freienbach.

Alpiq heeft sinds 2010 al ervaring opgedaan met de productie van groene waterstof in de Alpiq Hydropower Plant Gösgen. Op dit moment is dat met 2 MW de grootste fabriek voor productie van groene waterstof in Zwitserland. De nieuwe fabriek in Freienbach zal vijfmaal zo groot worden. Er zal uitsluitend groene waterstof uit hernieuwbare bronnen worden geproduceerd.

De waterstof wordt emissievrij getransporteerd via een pijpleiding naar nieuw te bouwen waterstoftankstations. Deze stations wordt door SOCAR gebouwd in het snelwegservicegebied Fuchsberg. Er komt in beide richting een tankstation. Tegelijkertijd wordt er gekeken om de overproductie te leveren aan andere waterstoftankstations in Zwitserland.

In een vervolgfase zijn de projectpartners van plan om de restwarmte die wordt gegenereerd tijdens de waterstofproductie te gaan inzetten in stadsverwarming. Op dit moment wordt er een regionale stadsverwarmingsnetwerk door Energie Ausserschwyz aangelegd. Er zouden dan 1300 huishoudens in de districten Höfe en March van warmte kunnen worden voorzien. Daarnaast wordt er gekeken of de waterstof aan het bestaande gasdistributienet kan worden toegevoegd.


Bron: EW Höfe

Categorieën: Elektrolyse

2 reacties

amelie · 5 augustus 2021 op 08:47

Wat geweldig! Zwitserland is weer koploper! Was een tijdje niet zo, ben blij dat ze dit gaan doen. Ik heb er gewoond en gewerkt en heb mijn hart verpand aan de Zwitserse bergen

Ton Ottevanger · 10 augustus 2021 op 12:04

Ben al vele jaren er van overtuigd dat waterstof de toekomst is, probleem is altijd de manier om het te produceren en de kosten er van geweest. Hopelijk gaat het een keer doorgezet worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: