De Ohlthaver & List Group (O&L) en CMB.TECH hebben de joint venture Cleanergy Namibia opgericht. Zij gaan een groene waterstofproductieprojecten in Namibië ontwikkelen door o.a. het leiden van een groene waterstofinstallatie en demonstratiehub. Dit zijn de eerste waterstofontwikkelingen in Namibië en op het continent.

Groene waterstof uit zonnepanelen

Het doel van Cleanergy Namibia is om groene waterstof te produceren uit zonne-energie en de schone brandstof te distribueren voor zware toepassingen zoals vrachtwagens, locomotieven, mijnbouwapparatuur en schepen. De sterke lokale Namibische voetafdruk en expertise van de O&L Group in de ontwikkeling van hernieuwbare energieparken, en de waterstof en industriële know-how van CMB.TECH vormen een krachtige combinatie om dit unieke project te realiseren.

De bouw van de demonstratie waterstofinstallatie in de Erongo-regio zal starten in de loop van 2022 met als doel in 2023 operationeel te zijn. Er wordt gestart met de installatie van een 5 MW zonnepark die rechtstreeks wordt gekoppeld aan een elektrolyser. Hiermee is op jaarbasis 220 ton groene waterstof te produceren. De totale investeringskosten van het demonstratieproject zijn 18 miljoen US$.

“Namibië heeft het potentieel om groene moleculen (zoals waterstof en ammoniak) op grote schaal en tegen lage kosten te produceren. Groene en betaalbare moleculen zijn een essentieel onderdeel van de energietransitie. Met onze aankondiging van vandaag hopen we aan te tonen dat woorden in daden kunnen worden omgezet als het gaat om groene waterstofprojecten!”

Alexander Saverys, CEO van CMB.TECH
Ammoniak

De ambities van Cleanergy Namibia gaan verder dan de eerste productie- en demonstratie-installatie. Voortbouwend op de expertise die zal worden opgedaan tijdens de bouw van de waterstofinstallatie, zal Cleanergy Namibia tegelijkertijd een veel grotere groene waterstof- en ammoniakinstallatie in Namibië ontwikkelen. Hierbij zal ammoniak mogelijk als transportbrandstof gebruikt worden.

Opleidingsfaciliteit

Cleanergy Namibia ondersteunt ook de ontwikkeling van een onderzoekscentrum voor groene waterstof in samenwerking met instellingen voor hoger onderwijs. Het onderzoekscentrum zal dienen als een krachtige kennisbasis om Namibiërs op te leiden en te trainen en lokale expertise te ontwikkelen om een leider te worden in de energietransitie.

Categorieën: Energiecentrale

1 reactie

C. A.van der Niet · 20 oktober 2023 op 16:51

Aan die arme mensen die hun land moeten verlaten voor onze energiehonger en aan alle vogels die zich straks te pletter vliegen tegen die 240 m hoge rotorbladen van al die windmolens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *