Schiphol heeft het doel gesteld om het airside verkeer in 2050 volledig autonoom uit te voeren. ACN heeft hiervoor gekeken naar het bagageverkeer dat met cargo dollies wordt uitgevoerd. Kunnen deze autonoom rijden, en kunnen ze mogelijk rijden op waterstof?
Luchtvaart branche organisatie Air Cargo Netherlands (ACN) heeft laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de inzet van autonome cargo dollies op Schiphol. Autonome voertuigen hebben de potentie om de veiligheid van het verkeer aan airside te verbeteren. De grootste oorzaak van ongelukken in het verkeer is namelijk menselijke fouten. Door het elimineren van menselijke fouten willen ze het verkeer veiliger maken. Bovendien scheelt dit arbeidskrachten, hetgeen de bagageafhandeling op ten duur ook goedkoper kan maken.
Grotere efficiëntie
Verder kan de efficiëntie op de luchthaven verbeterd worden, als de autonome dollies in een gezamenlijke pool rondrijden, waarbij alle afhandelaars een aandeel hebben in de complete vloot dollies. Dit resulteert in minder bewegingen op de airport en minder voertuigen op de wegen.
Vermindering van CO2-emissies
Autonome cargo dollies dragen bij aan de vermindering van CO2-emissies wanneer ze rijden op een milieuvriendelijke aandrijving. Op korte termijn is elektrisch de beste optie, omdat deze techniek bekend is.
Waterstof de beste optie, nu nog te duur
Er is ook gekeken naar de mogelijkheden tot aandrijving door middel van waterstof. De conclusie is dat op de lange termijn waterstof de beste optie zou zijn om als energiebron te gebruiken. Maar voor de korte termijn kiest men echter niet voor waterstof. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat groene waterstof op dit moment nog te duur is om te produceren. Ook is men er bij ACN nog te onbekend mee. Naar verwachting zal het daarom nog wel een aantal jaren duren voordat waterstof populair en veel gebruikt wordt in de bagageafhandeling.
Verder onderzoek is nog nodig om een duidelijker plaatje te krijgen van de kosten/baten en de voordelen op het gebied van milieu en veiligheid.
Bron: Onderzoeksrapport ACN
2 reacties
Rutger · 18 augustus 2020 op 22:54
Waarom zou H2 op langere termijn de beste optie zijn?
Keesjan Wardenaar · 25 augustus 2020 op 10:41
Bij de laatste aankoop van pallettransporters en palletloaders voor schiphol (toevallig nu eens bij dezelfde fabrikant) is al een poging gedaan om het oppakken en afzetten van cargopallets door de pallettransporters te automatiseren.
Blijkt goed mogelijk te meer daar het bij één en dezelfde fabrikant kon worden neergelegd en met als reden dat de autonome overdracht schades aan palletloaders en pallettransporters alsmede pallets beperkt en de turnaroundtime bekort.
Dezelfde fabrikant heeft inmiddels een autonoom naderringssysteem ontwikkeld om palletloaders op het vliegtuig te laten aandokken.
Eenzelfde systeem kan gebruikt worden om een pallettransporter op een palletloader te kunnen laten aandokken.
Destijds is besloten, niet voor deze optie(s) te kiezen vanwege ontwikkelingskosten en de langere levertijd ivm het ontwikkelings trajekt.
Laatste wens was om ook pallettransporters elektrisch aan te drijven via batterijen of mbv door waterstof gevoede brandstofcellen.
Door een eveneens langere levertijd ivm ontwikkeltrajekt is daar (nog) niet voor gekozen.