Advent Technologies heeft een Joint Development Agreement (JDA) getekend met Siemens Energy, waarin de bedrijven streven naar de ontwikkeling van een geïntegreerde 500 kW High-Temperature Proton Exchange Membrane brandstofceloplossing voor maritieme toepassingen.

Beide partijen zijn geen onbekende van elkaar en deze nieuwe overeenkomst bouwt voort op de in februari 2022 gehouden proefproject Sanlorenzo Life Ocean. In dit project ontwikkelden de bedrijven gezamenlijk een maritieme HT-PEM-brandstofceloplossing om schone energie te leveren voor hotelfuncties aan boord van een 50 meter lang Sanlorenzo-superjacht. Het doel van de nieuwe samenwerking is om een geïntegreerde 500kW High-Temperature Proton Exchange Membrane (HT-PEM) brandstofceloplossing voor maritieme toepassingen te ontwikkelen. De eerste versie zal geschikt zijn voor motor- en gigajachten. Vervolgens zijn er plannen om de installatie op te schalen naar veerboten en container schepen.

“Het Advent-team is verheugd om te zien hoe Siemens Energy het immense potentieel van HT-PEM-brandstofceltechnologie in maritieme toepassingen erkent. Na twee jaar van intensieve samenwerking zijn we voorbereid op de volgende fase. Met als doel de HT-PEM-brandstofceltechnologie te positioneren als een cruciaal element in wereldwijde decarbonisatie-initiatieven, waarbij wordt gewerkt aan zero uitstoot in de maritieme sector tegen 2050.”

Chaiman en CEO van Advent, Dr. Vasilis Gregoriou
Innovatieve technologie

De HT-PEM-brandstofcellen van Advent Technologies maken gebruik van de innovatieve Ion Pair™ MEA-technologie die werkt op hoge temperaturen tussen 80°C en 240°C. Deze technologie verlengt hun levensduur met ten minste drie keer en verdubbelt de vermogensdichtheid in vergelijking met eerdere Advent-systemen. Bovendien maakt de HT-PEM-brandstofceltechnologie het mogelijk om gebruik te maken van vloeibare groene brandstoffen zoals eMethanol. Hierdoor wordt de efficiëntie verbeterd door zowel warmte als elektriciteit te gebruiken, wat resulteert in een hoge veerkracht. Deze brandstofcellen kunnen functioneren met onzuivere waterstof, onzuivere luchtinlaat en in extreme omgevingstemperatuur- en vochtigheidsomstandigheden, waardoor ze een ideale keuze zijn voor wijdverbreide toepassing in de maritieme industrie.

De eerste prototypetests voor de HT-PEM-brandstofcelmodule zullen naar verwachting in 2025 plaatsvinden in de testfaciliteit van Siemens Energy in Erlangen, Duitsland. Naar verwachting zal de testfase in 2026 afgerond zijn.


Bron: Advent Technologies

Categorieën: Scheepvaart

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *