Air Products gaat in Canada, samen met de provincie Alberta en de Canadese regering een waterstofenergiecomplex realiseren. Op het complex wordt middels een auto thermal reformer (ATR) reactor aardgas omgezet in blauwe waterstof. 

Afvang CO2-uitstoot

Wereldwijd zijn er veel plannen voor het bouwen van waterstoffabrieken voor het produceren van groene waterstof uit duurzame bronnen. In Canada gaan ze het geheel anders doen. Hier willen ze binnenkort starten met de bouw van een waterstoffabriek waar van aardgas blauwe waterstof wordt geproduceerd. De koolstofdioxide (CO2) die vrijkomt in het proces zal voor 95% opgevangen worden en veilig ondergronds opgeslagen worden. De elektriciteit die is opgewekt uit waterstof zal de resterende 5% van de uitstoot compenseren. Wat er met de opgeslagen CO2 gebeurt is niet bekend gemaakt.

Operationeel in 2024

Het nieuwe complex zal gebouwd worden in de regio Edmonton, het centrum van de waterstofeconomie van West-Canada. De raad van bestuur van Air Products heeft dit project goedgekeurd onder voorbehoud van de definitieve overeenkomsten en vergunningverlening. Met de bouw van het complex is een investering van 1 miljard euro gemoeid. Het biedt Air Products de kans om het meeste concurrerende en koolstofarme waterstofnetwerk ter wereld te exploiteren.

Transportleiding

Air Products zal in Alberta naar verwachting rond de 1.500 ton waterstof per dag produceren en per jaar meer dan drie miljoen ton CO2 afvangen. Voor de transport ligt er een 55 km lange waterstofpijpleiding in het industriële hart van Alberta. Op dit moment exploiteert Air Products al drie waterstofproductiefaciliteiten in de provincie. Zij gaan de nieuwe faciliteit bouwen, beheren en exploiteren.


Bron: Air Products

Categorieën: Energiecentrale

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: