Het bedrijf CMB.TECH is bij het Havenhuis in Antwerpen gestart met de bouw van het eerste tankstation ter wereld dat rechtstreeks groene waterstof kan leveren aan schepen. Ook auto’s en vrachtwagens kunnen er waterstof tanken.

CMB.TECH is een onderdeel van CMB (Compagnie Maritime Belge). CMB heeft in de haven van Antwerpen de Hydroville varen. Dit is ‘s werelds eerste erkende passagiersvaartuig dat waterstof en diesel verbrandt in een dieselmotor. Tot op heden wordt de Hydroville van waterstof voorzien met een flessentrailer, maar als grotere schepen waterstof nodig hebben is een flessentrailer geen goede tankoplossing. Om dit op te lossen wordt in de haven van Antwerpen een waterstoftankstation gebouwd.

Het waterstoftankstation wordt gebouwd bij het Havenhuis. Er is bewust gekozen voor deze locatie op de grens tussen de stad en de haven om enerzijds de vele industriële toepassingen in de haven van waterstof te voorzien, en het anderzijds toch gemakkelijk bereikbaar te houden voor het grote publiek. Het tankstation moet in maart 2021 in gebruik genomen worden.

Op locatie wordt van duurzame elektriciteit en water via een elektrolyser waterstof gemaakt. Via een compressor wordt deze waterstof tot een zeer hoge druk opgepompt naar verschillende buffers. Deze buffers zorgen ervoor dat een auto, vrachtwagen of schip snel kan tanken. Naast het tankstation bevat de locatie ook 2 trailerdokken waarmee de groene geproduceerde waterstof kan worden afgevoerd naar andere locaties.

“Vanuit CMB.TECH hebben we de ambitie om dé referentie te worden op vlak van waterstoftechnologie voor de grootindustrie met de focus op de maritieme -en transportsector. Het beschikken over een waterstoftankstation is hierbij essentieel. We willen aantonen dat de technologie klaar is om op te schalen en we vanuit de maritieme sector een voortrekkersrol spelen in de energietransitie. We hopen alvast dat het andere bedrijven aanzet om stappen te zetten in het gebruik van waterstof als brandstof van de toekomst.”, vertelt Roy Campe – Managing Director van CMB.TECH.


Bron: CMB.TECH

Categorieën: Tanken

1 reactie

Adrianus Vlasveld · 19 oktober 2020 op 16:03

Dit gaat de mooi de juiste richting op, naar een kanker vrije straten van fossiel en kolen met die stomme BIO verbrandingen naar en voor meer gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: