Staalconcern ArcelorMittal en de Belgische en Vlaamse overheid willen samen 1,1 miljard euro investeren in de verduurzaming van de staalfabriek in Gent. De fabriek wil DRI-ovens, gestookt op aardgas gaan bouwen die op termijn waterstof gaan gebruiken.

Het nieuws van ArcelorMittal in Gent volgt op de aankondiging van twee weken geleden toen de Nederlandse staalfabrikant Tata Steel bekend maakte te gaan verduurzamen met waterstof. In Gent wil ArcelorMittal twee nieuwe elektrische ovens en een DRI-oven (Direct Reductie IJzer) gaan bouwen ter waarde van van 1,1 miljard euro. Hiervoor heeft het een intentieverklaring ondertekend met de Regeringen van België en Vlaanderen voor bijdrage in de investering. De steun van de overheid in dit project is cruciaal gezien de aanzienlijke kosten die gepaard gaan met de overgang naar koolstofneutrale staalproductie.

De fabriek in Gent maakt nu nog traditioneel ijzer met gebruik van kolen en hoogovens. Bij dit productieproces komt veel CO₂ vrij. Door de bouw van de nieuwe installaties zal de CO2-uitstoot tegen 2030 met 3,9 miljoen ton per jaar verminderen. In de beginfase zal de DRI-oven gebruik maken van aardgas. Op termijn kan dat gas vervangen worden door groene waterstof.

“Om de klimaatcrisis aan te pakken hebben we ambitieuze maatregelen nodig. Europese landen lopen voorop, met duidelijke doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent te verminderen en tegen 2050 klimaatneutraliteit. Het is goed om te zien dat ook sectoren met een grote voetafdruk meedoen aan de race door te investeren in innovatie die de uitstoot vermindert en op de lange termijn CO2-neutraliteit bereikt. Deze grote investering in nieuwe technologie van ArcelorMittal is belangrijk voor de bredere regio Gent, voor het verkleinen van de voetafdruk van ons land, en toont aan dat het koolstofvrij maken van onze economie een gezamenlijke inspanning is.”

Alexander De Croo, premier van België

Bron: ArcelorMittal

Categorieën: Industie

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: