Brandstofcel producent Nedstack, opgericht in 1998 als spin-off van AkzoNobel, en wereldleider op het gebied van bedrijfskritische hoogvermogen PEM-brandstofceltechnologie is na een korte surseance van nog geen 2 dagen op 2 februari 2024 failliet verklaard. Hiermee gaat een Nederlandse parel op gebied van waterstof technologie verloren.

Nog geen maand geleden werd samen met Groeneveldt Marine Construction een contract getekend voor de levering van een draagbaar brandstofcelsysteem, dat stroom levert aan een duurzame werkboot voor de provincie Overijssel. Dit samenwerkingsproject betrof de MPU 20-400-AC Een veelzijdig mobiel PEM-brandstofcelsysteem dat toepasbaar is voor zowel maritiem als mobiel gebruik. Het systeem zou dienen als emissievrije range extender aan boord van de werkboot. Bovendien kon het PEM-brandstofcelsysteem eenvoudig van het schip worden losgemaakt voor diverse mobiele toepassingen aan de wal.

3e generatie membraam

Met ZBT (Centrum voor Brandstofceltechnologie), een gerenommeerd onderzoeksinstituut gevestigd in Duisburg, Duitsland, werd een samenwerking aangegaan. Sinds 2018 werkte Nedstack met steun van ZBT aan de ontwikkeling en industrialisatie van een derde generatie PEM (Proton Exchange Membrane) brandstofcelplatform.

Important Project of Common European Interest

De Nederlandse overheid verleende 21,7 miljoen euro subsidie aan Nedstack binnen de Europese IPCEI Waterstof (Important Project of Common European Interest). Een IPCEI Waterstof is een Europees project dat bestaat uit meerdere projecten van bedrijven en of onderzoeksinstellingen uit diverse Europese landen die synergie hebben, complementair zijn en bijdragen aan de Europese doelen op het gebied van waterstof. De subsidie was het eerste IPCEI project waar een Nederlands bedrijf aan deelneemt met steun van de Nederlandse overheid.

Gigawatt schaal

Nedstack was een spin-out van AkzoNobel en ontwikkelde en produceerde brandstofceloplossingen voor toepassingen met een hoog vermogen, zoals de scheepvaart, industrie en grootschalige ‘off-grid’ toepassingen, zoals evenementen en noodstroomvoorzieningen. Met een nieuwe brandstofcel fabriek op IPKW in Arnhem moest productie met een jaarlijkse output op Gigawatt-vermogen mogelijk worden. Nedstack zou hiermee een belangrijke Europese speler gaan worden in de explosief groeiende vraag naar energie uit waterstof om aan de klimaatopgave te voldoen.

Doorstart

Aan het Algemeen Dagblad meldt directeur Arnoud van de Bree dat het bedrijf zich in overleg met de curator richt op een doorstart. Op verdere vragen gaat het hij niet in, hij zegt “het zorgvuldige proces van afwikkeling van het faillissement” niet te willen verstoren.

Veel sterkte

We hebben veel samengewerkt met Nedstack, een van onze buren op IPKW in Arnhem. En daarbij hebben we Nedstack leren kennen als een inspirerend bedrijf met veel deskundige en enthousiaste medewerkers die werken aan de energievoorziening van de toekomst. Wij wensen ze veel sterkte en wijsheid in deze voor hen ongetwijfeld onzekere tijd.

Categorieën: Brandstofcellen

1 reactie

Gerbrandt · 9 februari 2024 op 14:19

jammer dat de fabriek failliet is gegaan .In Twente hebhen we op de universiteit al een aantal jaren geleden een kleine werkzame elektrolyser gemaakt .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *