Battolyser Systems heeft een baanbrekend product ontwikkeld dat elektriciteit kan opslaan en groene waterstof uit hernieuwbare energie kan produceren. Het bedrijf meldt dat het klaar is om haar gepatenteerde technologie op de markt te brengen.

Battolyser Systems is een spin-off van de TU Delft die tot doel heeft Battolysers te ontwikkelen en te produceren. Het wordt gesteund door Koolen Industries, Proton Ventures en de TU Delft. De Battolyser is ontworpen om drie dingen te kunnen doen.

  1. Opvangen en opslaan van overtollige hernieuwbare energie die wordt opgewekt bij veel zon en wind.
  2. Produceren van waterstof zodra de batterij volledig is opgeladen.
  3. Gebruik van de in de batterij opgeslagen elektriciteit om waterstof te blijven produceren of terug leveren van deze elektriciteit aan het net als er een tekort aan zonne- en windenergie is.
Doorontwikkeling Edison batterij

Er bestaan natuurlijk al batterijen, en ook elektrolysers, maar de Battolyser is anders. Deze batterij heeft elektroden van nikkel en ijzer. Het is een slimme doorontwikkeling van de Edison batterij. De nikkel-ijzerbatterij uit 1901 had een relatief laag elektrisch opslagvermogen en bij het opladen trad bovendien elektrolyse op. Zodra de batterij verzadigd was, begon hij waterstof te produceren. Hoogleraar Fokko Mulder van de TU Delft zag met name die laatste eigenschap als pluspunt. Gekoppeld aan zonne- of windenergie kan de batterij eerst stroomtekorten opvangen als de productie terugloopt. De geproduceerde waterstof kan zelfs langer worden opgeslagen of ingezet in de industrie. Bijkomstig voordeel is dat de twee materialen ruim voorradig zijn, goedkoop, en ze komen niet uit conflictgebieden.

Launching customer

Na jaren van onderzoek en ontwikkeling is er een begin 2021 een pilot gestart bij de Magnumcentrale in de Eemshaven (TRL 6/7). De demonstratie-installatie heeft een elektrische opslagcapaciteit van 15kWh en waterstofproductievermogen van 15kW. De Battolyser heeft het vermogen om 24/7 waterstof te leveren. De volgende fase is het opschalen van technologie naar MWh/MW capaciteit in een commercieel demonstratieproject (TRL 8).

“Met dit systeem is het mogelijk om elektriciteit in te kopen tegen een lage prijs en die vervolgens om te zetten in laaggeprijsde waterstof. Als de prijs hoog is, kan de Battolyser opgeslagen elektrische stroom verkopen. De Battolyser levert zijn klanten totale opslagkosten (LCOE) die laag genoeg zijn om van de marges te profiteren. Doordat de Battolyser kan werken met een onregelmatige aanvoer van energie, is het een ideaal systeem om echt groene waterstof te produceren”.

Kees Koolen, Chairman en CEO van Koolen Industries
Productie gereed

Mattijs Slee (CEO Battolyser Systems) heeft het volste vertrouwen in de technologie. Om de groei te versnellen is Battolyser Systems op zoek naar een team van technisch en algemeen personeel.


Bron: Battolyser Systems

Categorieën: Elektrolyse

1 reactie

Gerrit van der Meulen · 26 juli 2021 op 17:06

Is dit geschikt voor een gewoon huishouden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *