In de Rotterdamse haven wordt ‘s werelds eerste grootschalige Battolyser-fabriek gebouwd om te voldoen aan de stijgende vraag naar groene waterstof en elektriciteitsopslag. De fabriek zal ook fungeren als het hoofdkantoor en R&D-centrum van Battolyser Systems en zal in de tweede helft van 2024 worden geopend.

Battolyser Systems is het gelukt om s werelds eerste geïntegreerde batterij/elektrolysersysteem te ontwikkelen en testen. Een Battolyser kan waterstof produceren uit zon en wind wanneer de stroomprijzen laag zijn en elektriciteit leveren aan het energienet wanneer de prijzen hoog zijn. Het systeem is uiterst flexibel, efficiënt en robuust. Voordelen van het systeem zijn:

  • het kan de congestie van het net verlichten
  • de uitbouw van meer zonne- en windenergie-ontwikkelingen mogelijk maken
  • de goedkoopste groene waterstof bieden

De Battolyser-technologie kan op grote schaal worden ingezet met behulp van overvloedige en conflictvrije actieve materialen: nikkel en ijzer. De technologie is uitgevonden door Prof. Dr. Fokko Mulder en zijn onderzoeksteam van de TU Delft.

De Battolyserfabriek van 1 GW per jaar komt in het M4H-gebied, een industrieterrein in hartje Rotterdam. De kosten voor de ontwikkeling van de productielocatie van 14.000 m2, compleet met nieuwe kantoor- en laboratoriumfaciliteiten, worden geschat op ongeveer € 100 miljoen. De definitieve investeringsbeslissing is gepland voor eind 2023 en vereist private en publieke investeringen om internationaal te concurreren. Eenmaal volledig operationeel zal het ongeveer 700 direct in dienst zijnde medewerkers nodig hebben en tot vier keer zoveel indirecte banen creëren bij supply chain partners.

“Deze samenwerking met de Haven van Rotterdam om samen onze eerste grootschalige productiefaciliteit te ontwikkelen, is een grote stap voorwaarts in onze commercialisering. De fabriek stelt ons in staat om Battolysers te leveren op industriële schaal en betaalbare prijzen. We zijn in constructief gesprek met de Nederlandse overheid en EU-instellingen en we hebben er vertrouwen in dat we samen de benodigde financiering kunnen veiligstellen”.

Mattijs Slee, CEO van Battolyser Systems

Bron: Battolyser Systems
Beeldmateriaal: Kraaijvanger Architects


2 reacties

Jan Viljeer · 12 december 2022 op 16:22

Geweldige ontwikkeling. Nederlandse wetenschappers met met een VOC mentaliteit, inzet en durf!!!!!!

Marc Ellenbroek · 5 februari 2023 op 10:45

Ik heb me een beetje ingelezen op de TU website over de Battolyser. Als het waar is wat ik lees dan zou het omzetten van water naar elektriciteit en weer terug met een rendement in de buurt van 90% gebeuren in dat systeem. Dat zou een enorme stap voorwaarts betekenen indien je het vergelijkt met electrolysers en brandstofcellen, waarvan het gezamenlijk rendement op dit moment hooguit 40% bedraagt. Corrigeer me a.u.b. als ik het toch verkeerd heb begrepen.
Bovendien lijkt het principe van de battolyser een stuk goedkoper en duurzamer omdat van veel minder zeldzame metalen gebruik wordt gemaakt.
Ik weet niet in welk stadium de ontwikkeling van de Battolyser verkeert, maar als de battolyser zo efficient is, dan komt de vergroening van de wereld binnen handbereik.
Als de Battolyser is uitontwikkeld en beproefd, moeten we als de wiedeweerga meteen investeren in honderden Battolysers en op vele plekken op ons elektriciteitsnet installeren. Daardoor hoeven we veel minder te investeren in dure verzwaring van ons net. Het lijkt me dat we met de verkoop van het Duitse deel van TenneT dit met gemak kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: