Koning Willem-Alexander is samen met een delegatie van Nederlandse bedrijven op werkbezoek in Denemarken en Noorwegen. Het thema van het bezoek is ‘waterstof en het energiesysteem van de toekomst’. Er zijn tijdens het bezoek door o.a. TNO, Gasunie Tata Steel en NL Hydrogen overeenkomsten gesloten met Scandinavische bedrijven.

Regionale waterstofnetwerk en -opslag

Zijne Majesteit de Koning word tijdens het bezoek vergezeld door minister Hermans van Klimaat en Groene Groei. Koning Frederik X van Denemarken en Kroonprins Haakon van Noorwegen zijn bij verschillende onderdelen van het bezoek aanwezig. Afgelopen dinsdag tekende Minister Hermans en minister Lars Aagaard voor Klimaat, Energie en Voorzieningen een Memorandum of Understanding (MoU) om samen te werken aan het regionale netwerk om het transporteren van waterstof mogelijk te maken

Naast de MoU tussen beide landen gaan de Deense netbeheerder Energinet en de Nederlandse Gasunie samenwerken om een internationale waterstofverbinding op te zetten via Duitsland. Deze overeenkomst loopt tot eind volgend jaar en is onder meer de opmaat om het Deense waterstofnetwerk bij Ellund te verbinden met Hyperlink, het Duitse deel van het waterstofnetwerk van Gasunie. Deze aansluiting draagt bij aan de grensoverschrijdende waterstofketen tussen Denemarken, Duitsland en Nederland, waardoor Nederland en Denemarken zich dankzij de productie-, import-, opslag- en transportmogelijkheden verder kunnen ontwikkelen als energiehub voor waterstof.

Productie blauwe waterstof

NORCE en TNO hebben een MoU ondertekend, gericht op langdurige strategische samenwerking op het gebied van innovatie in waterstof en energie-infrastructuur. Dit begint met de ontwikkeling van koolstofarme waterstofproductie in Nederland uit Noors gas, met CO2-opslag op het Noorse continentale plat (het gedeelte van een continent dat onder water staat). De samenwerking omvat ook onderzoek naar waterstofopslag in uitgeputte reservoirs, bescherming van offshore-installaties en de maatschappelijke inbedding van waterstof en CO2-opslag.

“We staan voor technische, praktische, regelgevende en commerciële uitdagingen. Het versnellen van onze transitie en het overwinnen van deze uitdagingen is alleen mogelijk als we samenwerken.”

Kristin Margrethe Flornes, Executive Vice President van NORCE Energy & Technology

Transport vloeibare waterstof

Samen met de Noorse producent Gen2 Energy en Port of Amsterdam hebben Tata Steel Nederland en ECOLOG een overeenkomst gesloten om de import van vloeibare waterstof te onderzoeken. De waterstof in dit project wordt in Noorwegen geproduceerd uit waterkracht. Deze waterstof wordt vervolgens gekoeld om het product vloeibaar te maken en te verschepen in gespecialiseerde schepen van ECOLOG. De vloeibare waterstof wordt vervolgens naar de terminal van ECOLOG in de haven van Amsterdam gebracht en weer gasvormig gemaakt. De waterstof kan hierna via het geplande pijpleidingnetwerk aan Tata Steel Nederland en andere bedrijven geleverd worden. 

Samenwerking brancheorganisaties

De brancheorganisaties NL Hydrogen en Hydrogen Denmark hebben ook de banden verder aangehaald. Ze gaan kennis uitwisselen en nieuwe kansen creëren voor bedrijven die werken aan waterstofoplossingen.


Beeld: © RVD

Categorieën: Beleid

2 reacties

J.L.J. Hans Schouten · 14 november 2024 op 16:11

Staat dit haaks op de transitie in Nederland??

Door Erwin Geurts op 12 november 2024
De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar nu de raffinaderijen met grootschalige plannen dreigen af te haken, schreef het Financieel Dagblad gisteren. Dit naar aanleiding van een besluit van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Chris Jansen (PVV) om de rekenregels voor raffinaderijen naar beneden bij te stellen van 100% naar 40%. Door deze sterke verlaging is het voor de markt onrendabel om aan groene waterstofprojecten te werken.

    Frank Mietes · 18 november 2024 op 16:32

    je zou het haast wel zeggen… Aan de andere kant liggen er vanuit Europa eisen dan in 2030 een groot deel van de gebruikte waterstof niet meer uit aardgas mag komen. Het lijkt dus een flinke tegenstelling allemaal

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *