Vlaamse onderzoekscentra imec en VITO bundelen samen met industriële pioniers Bekaert, Colruyt Group, DEME en John Cockerill hun krachten om te investeren in de productie van groene waterstof. Onder de vlag van Hyve streeft het consortium naar een kostenefficiënte en duurzame productie van waterstof op gigawattniveau.

Geen enkel bedrijf, kennisinstelling of overheid kan drastisch hervormen van het energiesysteem in zijn eentje oplossen. Om de introductie van groene waterstof in de volledige waardeketen mogelijk te maken, slaan zes complementaire waterstofpioniers nu de handen ineen. Uniek aan Hyve is dat het consortium is samengesteld uit partijen die nieuwe elektrolysecomponenten ontwikkelen en uit partijen die de nieuwe componenten zullen integreren in hun elektrolysers. Daarnaast uit partijen die deze infrastructuur zullen gebruiken om groene waterstof te genereren voor uiteenlopende doeleinden.

De Vlaamse onderzoekscentra imec en VITO (beide partners in EnergyVille) bundelen hun kennis om de efficiëntie van de elektrolysetechnologie te vergroten. De John Cockerill Group, wereldleider in de productie van alkaline elektrolysers, zal de resultaten ervan integreren in de productie van elektrolysers. Bekaert zal daarvoor de geschikte materialen leveren.

DEME zal deze elektrolysers inzetten om wind- en zonne-energie om te zetten in groene waterstof en afgeleide groene producten (‘e-fuels’). Het transport gedeelte wordt door de Colruyt Groep opgepakt. De retailgroep heeft al ruime ervaring met waterstof zoals o.a. eigen waterstoftankstations en waterstofheftrucks.

“Vlaanderen heeft de ambitie om Europees koploper te worden in waterstoftechnologie. We hebben alle troeven in handen om die ambitie waar te maken. Onze wereldvermaarde kennis- en onderzoeksinstellingen hebben de nodige expertise in huis en onze bedrijven, havens en industrie maken volop werk van waterstoftoepassingen. Daarom ben ik verheugd dat imec en VITO de krachten bundelen met verschillende bedrijven, net om die duurzame waterstof op een goedkopere manier te gaan produceren. Vanuit de Vlaamse regering wil ik voluit meebouwen aan de waterstoftransitie, die duurzame jobs en economische groei zal creëren en Vlaanderen zal doen aansluiten bij de Europese klimaatdoelstellingen.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Innovatie

Bron: John Cockerill

Categorieën: Groene waterstof

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: