Vandaag was in het ochtendprogramma ‘Goedemorgen Nederland’ te zien hoe bewoners uit Borssele zich zorgen maken over de komst van nieuwe kerncentrales, koppelstations en waterstoffabrieken. En helaas is dit niet de eerste keer dat de burger onvoldoende lijkt aangesloten bij de plannen rond verduurzaming. Terwijl dat veel beter kan, en moet!
Overmorgen gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Staten verkiezingen. En tot 15 maart besteedt het WNL programma ‘Goedemorgen Nederland‘ hier volop aandacht aan. Met verslaggevers in het land en partijleiders in de studio. verslaggeefster Tessa van Vliegen was vanochtend te gast in het dorpshuis in Borssele.
Bezorgd
In het dorpshuis werden vanochtend een aantal verontruste burgers uit Borssele live geïnterviewd. Uiteraard ging het in het gesprek ook over de energietransitie en de plannen van de regering om in Borssele een nieuwe kerncentrale te gaan bouwen. Gevraagd werd wat de bewoners van deze plannen vinden. En hierop werd het antwoord gegeven dat ze zich zorgen maken over de komst van nieuwe kerncentrales, koppelstations en waterstoffabrieken.
Niet tegen
Vervolgens was de wending opvallend. Want toen de verslaggeefster vervolgens vroeg of de bewoners ‘tegen’ de komst waren, werd daar ontkennend op geantwoord. Het is namelijk niet zo dat de bewoners tegen zijn, het is meer dat ze ongerust zijn omdat ze niet weten hoe dat er allemaal uit gaat zien.
Participatieplan blijft uit
Ook CDA statenlid Jeffrey Oudeman, statenlid voor het CDA en voorstander van de plannen kwam in de uitzending. Op de vraag of hij het zich deze opmerkingen van de bewoners aantrok, zei hij dit zeer zeker te begrijpen en riep hij het Rijk op om het gesprek aan te gaan met deze inwoners. Ook riep hij op om nu eindelijk een participatieplan op te stellen en ook de feitelijke informatie geven over wat de plannen precies inhouden.
Maatschappelijke acceptatie
In de 5 jaar dat wij als Alles over Waterstof actief zijn, is dit een beeld dat we keer op keer zien terugkomen. Het credo ‘onbekend maakt onbemind’ geldt nog altijd voor Waterstof. En wij blijven oproepen aan alle waterstof projecten en organisaties om niet alleen aandacht te hebben voor de techniek ontwikkeling rond waterstof en onderzoek , maar juist ook voor de maatschappelijke acceptatie.
Komt niet vanzelf
Onze ervaring is dat we wanneer we bewonersgroepen laten ervaren wat waterstof nu ècht is en het eerlijke en onafhankelijke verhaal vertellen welke gevaren en mogelijkheden waterstof in de praktijk biedt, veranderweerstand ombuigt in nieuwsgierigheid en zelfs enthousiasme. Maar dit komt niet vanzelf.

Foto: © Steinbach
0 reacties