Vorige week stond er in Den Haag bij het Centraal Station een off grid Tiny House. Dit kleine huisje is volledig gebouwd uit hergebruikte materialen. Het laat zien wat er nu al mogelijk is op gebied van off-grid energieopslag en verwarming met behulp van zonnepanelen, batterijen en waterstof. Ook heeft het de eerste innovatieve 100% waterstof-hybride cv-ketel met warmtepomp van Intergas. Een unicum in de wereld.
Off-grid wonen
Met de stijgende energieprijzen, is er steeds meer interesse in alternatieve vormen van energie gebruik en opslag.

Het Tiny House laat zien dat het nu al mogelijk is om los te koppelen van het energie grid en om in je eigen energie te voorzien. Met behulp van bestaande producten kan zelf opgewekte zonnestroom worden opgeslagen in een accu systeem, zodat er ook elektriciteit beschikbaar is als de zon niet schijnt. Zoals ’s nachts en op bewolkte dagen. Maar ook kan de elektriciteit worden omgezet in waterstof. Zodoende kan de energie ook voor langere tijd worden bewaard.
Volgens René Wit van WE-doubleyouenergy is er vanuit allerlei sectoren al interesse voor deze techniek. Zoals partijen die zelf Tiny Houses plaatsen en agrariërs die hun opgewekte zonnestroom zelf willen opslaan. Maar ook het Nationaal Archief dat tijdens de demo dagen een kijkje kwam nemen, toonde al interesse.
Circulair bouwen
De bouw van het waterstof Tiny House is een coproductie tussen het Alfa college, Atelier Dutch en de gemeente Hoogeveen. De studenten hebben op deze manier theoretische (waterstof) kennis kunnen toepassen in de praktijk. Het waterstof Tiny House is gebouw met duurzame en zoveel mogelijke circulaire materialen De binnenwanden zijn van ecologisch plaatmateriaal Elka ESB plus. Deze zijn gemonteerd aan de houtskeletbouw frames. Het 12 bij 3,5 meter huisje is van alle gemakken voorzien van wasmachine tot badkamer.
Waterstof-hybride cv-ketel technologie
De waterstof-hybride cv-ketel is uniek in zijn soort. Peter Jan Cool, COO en Gerrit Zijlstra, Product Development Engineer van Intergas demonstreren vol trots de werking.

De hoeveelheid waterstof die het Tiny House zelf opwekt, is met de huidige apparatuur nog niet voldoende. Daarom wordt er extra groene waterstofgas van de firma Holthausen gebruikt. De waterstof-hybride cv-ketel heeft met 25kW vermogen, dezelfde capaciteit als de gemiddelde huidige CW4 ketels. Dure intensieve extra isolatie is daarom niet nodig. Een uitkomst voor de huidige oudere woningen.
De ketel zelf is grotendeels vergelijkbaar met de huidige aardgas ketels. Wel is de brander aangepast en is het traditionele vlam-kijkglas vervangen door een geavanceerd vlam detectiesysteem. Een waterstofvlam is immers niet zichtbaar. Door de gebruikte software en vlamdetector kan bovendien scherp gestuurd worden op de vlamtemperatuur. Hiermee kan de uitstoot van NOx tot 1/6 van dat van aardgas cv-ketels worden teruggebracht. En uiteraard is er ook uitgebreide lekdetectie aangebracht. De ketel verbruikt ca. 0,75 kg waterstof per branduur.
“Met het demonstreren van onze waterstof-hybride cv-ketel laten we zien dat waterstof niet eng is als je weet wat je ermee doet.”
Peter Jan Cool COO van Intergas
Pilot Waterstof Wijk
De waterstof-hybride cv-ketel is momenteel alleen nog maar te zien in de Tiny House, maar Zijlstra vertelt dat deze ketels naar verwachting in 2023 ook daadwerkelijk in de eerste huizen geplaatst zullen gaan worden, te beginnen in 33 woningen in Wagenborgen. Zolang er nog geen waterstof door de gasbuizen stroomt, zullen deze waterstof-hybride cv-ketels in eerste instantie met behulp van tubetrailers van groen waterstof worden voorzien. Maar de lokale productie van waterstof uit zonne-energie zit al in de planning.

1 reactie
Jan Kijker · 25 april 2022 op 14:43
goed idee van de school de leerlingen maken kennis van de toepassing waterstof en zonne-energie opslag