Het zou best wel eens kunnen dat er binnenkort waterstoffietsen rijden op het Chileense Paaseiland. De president van Chili wil een bestelling gaan plaatsen bij het Franse Pragma Industries.

Tijdens de driedaagse G7 top kon de Franse President Emmanuel Macron de fiets niet uitproberen. Maar een andere president, de Chileense Sebastián Piñera, testte hem wel, samen met de franse staatssecretaris Jean Baptiste Lemoyne. ” Hij vond de fiets heel gemakkelijk te hanteren, licht en was onder de indruk van de technologie die in Frankrijk is gemaakt,” aldus de staatssecretaris.

En het proefritje had een aangenaam gevolg voor Pragma Industies. De Chileense president heeft 1000 waterstof fietsen besteld voor de COP25 die zijn land aan het einde van het jaar voorzit. ” Dit is een industriële uitdaging voor ons omdat er slechts vier maanden zijn die ons van het evenement scheiden “, verzekert Pierre Forté. 

“We hopen binnen drie maanden een echte bestelling te hebben om de eerste fietsen te leveren, misschien 250 tot 300 voor de COP 25 en duizend fietsen in te zetten voor een iets grotere deadline” zegt Pierre Forté verder. Hij voegt eraan toe dat Chili, met zijn hoge mate van zonneschijn, zeer bevorderlijk is voor de ontwikkeling van deze wijze van verplaatsing, omdat waterstof kan worden geproduceerd uit zonne-energie.

Maar de COP25 is niet de enige reden om de waterstoffiets te bestellen. President Sebastián Piñera is ook van plan om deze klimaat vriendelijke fietsen grootschalig te introduceren op een heel andere plek waar klimaat en milieu bescherming van groot belang zijn: Paaseiland. 

Met een bereik van 150 km en een oplaadtijd van slechts één minuut heeft de waterstoffiets van Pragma Industries vele voordelen, maar het is met een prijskaarten van € 7.000 nog steeds een luxe product. Het doel is om de kosten met 30% te verminderen in 2020 en vervolgens met 50% in 2021.


Bron: France Inter en 20 Minutes

Categorieën: Fietsen

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: