In de dialoog over de rol van Waterstof in de energietransitie, is er altijd 1 onderwerp dat steeds terugkeert: de hoge prijs van groene waterstof. Deze is veel hoger dan die van grijze waterstof. Maar volgens Bloomberg schijnt er licht aan de horizon. De prijs zal sterk omlaag gaan.

Bloombergs onderzoeksafdeling NEF heeft de prijsontwikkeling van Groene waterstof onderzocht. Kobad Bhavnagri, NEF’s hoofd van het team ‘special projects’ meldt dat “Wanneer de schaalgrootte toeneemt, zal groene waterstof dezelfde kostprijs kunnen hebben als aardgas” .

Toepassingsgebieden

Wanneer Waterstof breed beschikbaar komt, kan dit volgens Bloomberg met name worden ingezet op plaatsen waar veel energie gevraagd wordt en waar elektriciteit deze energievraag niet kan leveren. Als voorbeelden worden onder andere lange-afstand transport en de fabricage van staal, papier, glas en cement genoemd. Maar ook in de procesindustrie speelt (grijze) waterstof nu al een belangrijke rol, bijvoorbeeld bij de fabricage van kunstmest. Ook hier zal de overstap naar groene waterstof gemaakt moeten gaan worden.

De verwachting in het rapport is dat Groene Waterstof in 2030 rond de €1,30 per kilo zal gaan kosten. Momenteel is de kostprijs ca. €7. Bloomberg voorziet dat de prijs ook na 2030 verder blijft dalen, mogelijk zelfs richting de € 0,70 in 2050.

Efficiënte productie

Hierbij is het wel belangrijk dat de fabricage van groene waterstof zo efficient mogelijk gebeurd. Dit kan door wind en zonneparken aan te leggen die speciaal voor de fabricage van waterstof bedoeld zijn. Hierdoor is er veel minder transformatie van de opgewekte elektriciteit nodig en kan de omzetting met veel minder energieverlies dan nu plaatsvinden.


Bron: Bloomberg


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: