Met Podcast ‘De Tecnoloog’ gaan Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg wekelijks in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving. Deze week in gesprek met energie-expert Wim Turkenburg over de ‘waterstof coalitie’ en ‘hoe niet, en hoe wel naar een CO2-neutraal 2050’

Dit voorjaar kwam een ‘Waterstof Coalitie’ van een groot aantal organisaties uit de energie- en milieuwereld, wetenschap en overheid met een plan om per direct te beginnen met de ontwikkeling van een waterstofeconomie. Dan zou Nederland al vanaf 2030 aardgas kunnen vervangen door waterstof, voorop lopen in de ontwikkeling van technologie hiervoor en zelfs waterstof kunnen exporteren. In 2050 zou Nederland zo een CO2-neutrale economie kunnen bereiken.

Energie-expert Wim Turkenburg, emeritus hoogleraar Science, Technology and Society in Utrecht, denkt daar wat anders over. Hij wil ook heel graag dat de economie CO2-neutraal wordt, maar hij denkt dat de overschotten van duurzame energie te gering zullen zijn om al snel daarmee waterstof te produceren, terwijl bovendien bij het gebruik van overschotten de apparatuur daarvoor (electrolyzers) niet economisch wordt ingezet.

Hij stelt daar een visie tegenover waarin geen middel wordt uitgesloten. Waterstof niet, kernenergie niet, biomassa niet en ook besparing niet. Waarschijnlijk moeten zelfs alle zeilen worden bijgezet om drie graden temperatuurstijging in de toekomst te voorkomen. Hoor zijn hele visie via deze podcast.


Bron: BNR

Categorieën: Uit de media

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: