Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft 30 maart bij Concordia Damen het startschot gegeven voor de bouw van het eerste Nederlandse nieuwbouw droge-ladingschip dat op groene waterstof gaat varen. Dit 135-meterschip, de Antonie van schipper Harm Lenten, gaat vanaf medio 2023 zout vervoeren voor chemieconcern Nobian.
Vorig jaar maart stelde toenmalig minister van I&W Van Nieuwenhuizen 4 miljoen euro beschikbaar voor het bouwen, ontwikkelen en in de vaart brengen van Nederlands eerste binnenvaartschip op groene waterstof. Vandaag heeft Minister Harbers het startsein voor de bouw van het ms Antonie gegeven. Naar verwachting begint het schip medio 2023 aan zijn eerste reis. Het project is een samenwerking tussen Nedstack, Nobian, Lenten Scheepvaart, Concordia Damen, Energy TransStore en binnenvaartschipcoöperatie NPRC en draagt bij aan de realisatie van een fossielvrije binnenvaart.
“Het maakt mij trots om de bouw van het eerste binnenvaartschip in Nederland dat volledig op groene waterstof vaart, af te trappen. Dit is een belangrijke stap voor de maritieme sector naar CO2-vrije binnenvaart. Dat is goed voor het klimaat, goed voor de toekomst van de binnenvaart en goed voor de Nederlandse economie.”
Harm Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat
Als het ms Antonie klaar is, gaat het schip zout vervoeren voor Nobian, de industriële chemietak van AkzoNobel die vorig jaar werd afgesplitst. Het schip gaat ongeveer 3.700 ton zout per reis vervoeren, het equivalent van 120 vrachtwagens, geheel emissievrij, van Delfzijl naar de Botlekfabriek in Rotterdam. Nobian is ook de producent van de groene waterstof.
Bron: Nobian
1 reactie
ing. Willem Kester · 4 april 2022 op 11:44
Waterstof en kernenergie… daar moeten we het van hebben. De combinatie zonne-, wind- en kernenergie is een goed systeem om bij overschot aan stroom waterstof te maken. Zorg dat je op een winderige zonnige dag genoeg stroom levert van windmolens en zonnepanelen en in de stille nachten en winters genoeg kernenergie voor de stroomvoorziening. Elk overschot dient dan gebruikt te worden voor de productie van waterstof.