Cleanergy Solutions Namibia, een joint venture tussen de Ohlthaver & List Group en CMB.TECH, kondigde deze week een primeur aan: het begin van de bouw van het eerste openbare groene waterstoftankstation in Afrika. Het tankstation komt in Walvis Bay, Namibië. De waterstof wordt op de locatie gemaakt uit zonne-energie. Als integraal onderdeel van dit project zal een waterstofacademie worden opgericht om lokale mensen op te leiden en te trainen in waterstoftechnologie.

In februari 2022 maakte Cleanergy Solutios Namibia bekend een waterstofproductiefaciliteit in Namibië te gaan opzetten. Afgelopen week is de eerste steen gelegd voor een productie- en tankfaciliteit in Walvis Bay (ten zuiden van de Sahara). Het project omvat een zonnepark van 10 hectare groot met een waterstofproductiefaciliteit die uitgerust is met een 5 MW Proton Exchange Membrane elektrolyser en een 5 MW uur batterij. De waterstof zal worden gebruikt bij het openbare waterstoftankstation voor zware vervoermiddelen zoals vrachtwagens en transportmiddelen in de haven.

Groene waterstofproductie

De elektrolyser produceert groene waterstof door gebruik te maken van de elektriciteit van het zonnepark en de energie die is opgeslagen in het BESS (Battery Energy storage System). Een hybride regelsysteem zal de elektriciteitsstroom efficiënt beheren om een stabiele productie van groene waterstof en een betrouwbaar en stabiel mininetwerk te garanderen. Deze opzet is wereldwijd uniek en zal Cleanergy Solutions Namibia de nodige kennis opleveren voor haar toekomstige ontwikkelingen.

“Wat ons echt enthousiast maakt, is de diepgaande impact van dit project. Het is een stimulans voor economische groei, het geeft Namibiërs expertise en creëert talloze lokale banen. Door middel van deze groene waterstofproductiefaciliteit, tankstation en trainingscentrum zullen we niet alleen de haalbaarheid van waterstofproductie in het land demonstreren, maar ook de vaardigheden en kennis ontwikkelen die nodig zijn om deze nieuwe industrie te ondersteunen.

Sven Thieme, de Executive Chairman van de Ohlthaver & List Group
Waterstof Academie

Cleanergy Solutions Namibia zet zich in voor de bevordering van waterstoftechnologie door middel van de Waterstof Academie. De academie stimuleert lokale expertise en leidt toekomstige professionals op in alle aspecten van waterstofproductie en de toepassingen ervan. Op deze manier zijn de mensen straks uitgerust met kennis en vaardigheden voor een duurzame toekomst. Het team van nieuw opgeleide technische medewerkers zal de eerste vloot vrachtwagens ombouwen met een dual fuel waterstofmotor.

Volgende stap: groene ammoniak

Naast de ontwikkeling van de waterstofproductiefaciliteit onderzoekt Cleanergy een mogelijke samenwerking met Fortescue. Het samenwerkingsverband heeft de focus op het bouwen van een groene ammoniakfabriek naast de waterstoffabriek. Door de krachten te bundelen willen beide partners de nieuwe groene economie in Namibië te versnellen. Het doel is om een hotspot voor duurzame brandstoffen te maken in Walvis Bay.


Bron: Cleanergy Solutions Namibia

Categorieën: Tanken

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *