Axpo en Rhiienergie bouwen een waterstofproductiefaciliteit in de waterkrachtcentrale Reichenau in gemeente Domat/Ems gelegen in het Zwitserse kanton Graubünden. De fabriek moet in het najaar van 2023 in gebruik worden genomen en zal jaarlijks ongeveer 350 ton groene waterstof produceren. 

Na het bouwvergunningsproces zijn Axpo, producent van hernieuwbare energie, en elektriciteitsbedrijf Rhiienergieop gestart met de bouw van de 2,5 MW waterstofproductiefaciliteit in de waterkrachtcentrale van Reichenau. De installatie zal worden aangesloten op de waterkrachtcentrale van Reichenau waarin Axpo een meerderheidsbelang heeft. Met behulp van Zwitserse waterkracht zal de faciliteit jaarlijks ongeveer 350 ton groene waterstof produceren. Dit komt overeen met ongeveer 1,5 miljoen liter dieselbrandstof die het kanton Graubünden en het naburige Rijndal in de toekomst kunnen besparen.

De groene waterstof wordt vanuit de productiefaciliteit rechtstreeks aan tankstations geleverd. Als alternatief kan de waterstof ook een bijdrage leveren aan het koolstofvrij maken van industriële activiteiten. De ingebruikname staat gepland voor het najaar van 2023. Axpo en Rhiienergie investeren samen meer dan acht miljoen Zwitserse frank in de faciliteit.

Zwitserland streeft naar klimaatneutraliteit in 2050. Om dit doel te bereiken, moet het land zijn CO2-uitstoot sterk verminderen. Als klimaatvriendelijke brandstof speelt groene waterstof een sleutelrol in deze decarbonisatiestrategie – met name op het gebied van goederenvervoer. Er worden op dit moment al 50 Hyundai waterstofvrachtwagens ingezet in Zwitserland. Deze hebben de afgelopen jaren 5 miljoen km gereden.


Bron: Axpo

Categorieën: Waterstofproductie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *