HYGRO gaat van start met de eerste fase van de bouw van een waterstofmolen in de Wieringermeer op het ECN Windturbine Testveld Wieringermeer. Een waterstofmolen is een windturbine waarbij elektrolyse direct bij de bron aangesloten wordt.

In deze eerste fase wordt de windturbine gerealiseerd en de projectontwikkeling van het waterstofproductiegedeelte afgerond. De windturbine is naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 operationeel. Bij dit project zijn windturbine en de elektrolyse nog fysiek gescheiden, maar wel al op elkaar afgestemd. Dankzij deze afstemming worden conversieslagen en bijbehorende energieverliezen voorkomen.

ENERCON levert de windturbine als onderdeel van de waterstofmolen. Het is een 4 MW-turbine met een tip hoogte van 180 meter en wordt geplaatst in de Wieringermeer. HYGRO heeft in Triodos Bank en Meewind twee duurzame partijen gevonden die het financieren.

Met de komst van de eerste waterstofmolen wordt een belangrijke stap gezet om groene waterstof betaalbaar te maken. Daarnaast draagt het ook bij aan de ontlasting van het elektriciteitsnet in de regio die toch al overbelast is. Tegelijkertijd wordt ook de problematiek van opslag van duurzame elektriciteit ondervangen.

De waterstofmolen maakt een integraal onderdeel uit van “Duwaal”, een initiatief met o.a. Ontwikkelingsbedrijf NHN en New Energy Coalition om regionaal de afzet van waterstof te ontwikkelen in Noordwest-Nederland. 


Bron: HYGRO


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: