Kawasaki Heavy Industries en RWE Generation SE hebben de intentie om een gasturbine op waterstof te bouwen in Lingen, Duitsland. Het zal worden gebruikt om de omzetting van waterstof in elektriciteit in de gasgestookte elektriciteitscentrale Emsland van RWE te testen. 

Het project van Kawasaki en RWE heeft als doel een gasturbine gebruiken om 100% waterstof om te zetten in elektriciteit op industriële schaal. In het project is het de bedoeling om twee door Kawasaki ontwikkelde verbrandingssystemen te gebruiken. Beide zijn al getest in 1 MW-varianten in een demonstratieproject in Kobe, Japan. In Lingen gaan deze technologieprincipes voor het eerst worden opgeschaald naar 34 MW. De centrale zou medio 2024 operationeel kunnen worden.

De gasturbine van Kawasaki biedt maximale brandstofflexibiliteit: 100% waterstof, 100% aardgas en met elke combinatie van beide. Dit is onmisbaar omdat het aanbod van groen waterstofgas in de energietransitie vaak sterk zal fluctueren. Bij een volledig goed draaiende waterstofeconomie kan de turbine continue overschakelen op 100% duurzame waterstof.

Tijdens het proefproject is het de bedoeling dat de turbine wordt getest over verschillende bedrijfsbelasting tussen 30% en 100%. Dit komt overeen met typische belastingscurves van gasturbines die kunnen worden verwacht in een elektriciteitsnet met een toenemend aandeel hernieuwbare energie, die onderhevig zijn aan schommelingen als gevolg van weersomstandigheden.


Bron: RWE

Categorieën: Energiecentrale

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: