Op de vroegere scheepswerven in het Belgische Boom verrijst tegen eind 2022 een appartementsgebouwen met op het dak een mini waterstof elektriciteitscentrale. De centrale wordt geleverd door het bedrijf Elugie.

In Boom is de eerste steen gelegd van het nieuwbouwproject Brig voor een wooncomplex met 97 appartementen. Het complex bestaat uit vier gebouwen die in de vorm van een klavertjevier gebouwd worden. De naam Brig is een verwijzing naar een brug die vroeger Boom met Klein-Willebroek verbond. De woningen worden vanaf oktober 2022 opgeleverd.

Op het dak van Brig komt een mini waterstof elektriciteitscentrale van Elugie. Het bedrijf heeft al jaren ervaring met het plaatsen van dergelijke waterstof elektriciteitscentrales bij bedrijven en woningen. Het is een primeur om het toe te passen in zo’n groot appartement complex. De Elugie-centrale die op het dak wordt geplaatst zet waterstof uit gas of groengas via een reactie met zuurstof om in elektriciteit. Volgens Elugie met als resultaat: 50 tot 98% CO2-reductie zonder uitstoot van fijne stofdeeltjes, ozon-precursoren of zware metalen. 

Het gebouw wordt ook aangesloten op het klassieke elektriciteits- en gasnetwerk, zodat bij calamiteiten bij de mini centrale er een back-up mogelijkheid is. Volgens Bjorn Van Haver, CEO van Elugie, zal de elektriciteitsfactuur via de brandstofcellen gemiddeld 70% goedkoper zijn dan via het elektriciteitsnet.


Bron: Brig Boom

Categorieën: Gebouwde omgeving

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: