De Slowaakse vervoerder Dopravný podnik Bratislava (DPB) heeft gekozen voor vier waterstofbussen die door Solaris worden geproduceerd en geleverd. Op de lange termijn kunnen tot 40 Urbino 12-voertuigen op waterstof hun weg naar de Slowaakse hoofdstad gaan vinden.

Deze week heeft het openbaar vervoerbedrijf Dopravný podnik Bratislava (DPB) in Bratislava een contract getekend voor de aankoop van vier Solaris Urbino 12 waterstofbussen. Het worden de eerste waterstofbussen ooit, niet alleen in Bratislava, maar ook in Slowakije. Volgens een raamovereenkomst die DPB met de busmaker heeft gesloten, mag de Slowaakse vervoerder op termijn tot 40 waterstofbussen bestellen. De eerste vier Urbino 12 waterstofvoertuigen worden in juli volgend jaar geleverd.

“Onze samenwerking met Bratislava begon in 2006. In de loop der jaren hebben we 50 voertuigen met diesel- en CNG-aandrijving aan die stad geleverd. Momenteel begeleiden we DPB bij de inzet van waterstoftechnologie, een van de meest cruciale als het gaat om het plannen van modern en schoon stedelijk openbaar vervoer. Zo geeft Bratislava een goed voorbeeld voor andere Europese steden”

Javier Calleja, CEO van Solaris Bus & Coach.

Het hart van de Urbino 12 waterstofbus is een 70 kW brandstofcelpakket. De waterstof wordt in gasvorm opgeslagen in hypermoderne composiettanks die op het dak van de bus zijn geplaatst. De waterstoftanks zelf zijn uitvoerig getest en ontworpen om maximale veiligheid voor de bestuurder, passagiers en voetgangers te garanderen.

Doetinchem en Keulen

Ook in Doetinchem gaan binnenkort deze Urbino 12 waterstofbussen van Solaris rijden. Deze zouden in december 2021 al in de dienstregeling van Arriva worden opgenomen. Maar door een brand in de remise van Arriva, is dit to nader order uitgesteld. De oorzaak van de brand is nog altijd niet bekend.

In Keulen rijden er al enige tijd 15 van deze waterstofbussen van Solaris, zoals op de gebruikte foto’s te zien is. Deze rijden tot volle tevredenheid van de Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB). Afgelopen maart heeft KVB een order geplaatst voor nog eens 36 waterstofbussen.

De Solaris Urbino 12 waterstofbus in Keulen.

Bron en © foto’s: Solaris. De gebruikte foto’s tonen de Solaris Urbino 12 waterstofbus in gebruik in Keulen

Categorieën: Bussen

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: