Naast dat waterstof gebruikt kan worden als energiedrager om elektriciteit uit te produceren, kan het ook gebruikt worden als brandstof voor CV’s, kooktoestellen of BBQ‘s. Het Britse BSI heeft nu een gids gepubliceerd om mogelijke overgang van aardgas naar waterstof voor koken en verwarming in het Verenigd Koninkrijk mogelijk te maken.

Het British Standards Institution (BSI) bepaald standaarden voor allerlei zaken binnen het Verenigd Koninkrijk. En ze zijn onder andere het Britse lid van de internationale standaardisatie organisatie ISO.

PAS 4444

BSI heeft nu de eerste gids gepubliceerd voor waterstofgestookte gastoestellen, die helpt om koolstofvrije verwarmings- en kooktoestellen naar woningen en commerciële gebouwen te brengen: de PAS 4444. De gids is gepubliceerd als onderdeel van het Hy4Heat Research and Innovation Program van het Department for Business, Energy and Industrial Strategy’s (BEIS).

Nieuw en ombouw

Het is het normalisatiedocument, dat advies geeft over de ontwikkeling en constructie van waterstofgestookte gastoestellen, die ofwel speciaal zijn gebouwd om waterstof te gebruiken of die zijn ontworpen om te worden omgezet om waterstof te gebruiken.

Het bevat principes over functionaliteit, veiligheid, installatie, bediening en onderhoudseisen voor waterstofgestookte en waterstof- en aardgas dual-fuel of omgebouwde apparaten, waaronder boilers, fornuizen en haarden. Het beschrijft de functionele specificatie van het apparaat, inclusief demonstratie van veiligheid en worst case-omstandigheden, samen met limietinstelling van waterstoftoevoerdrukken en -spanningen.

De gids kan zowel worden gebruikt door fabrikanten van waterstofgestookte gastoestellen als door fabrikanten van conventionele gastoestellen die in de toekomst mogelijk in waterstof worden omgezet.

Bestellen

De gids is zowel beschikbaar als PFD document en als ‘ hardcopy’. De kosten voor de PAS 4444 gids bedragen ca € 120,- en kan hier worden besteld.


Bron: BSI

Categorieën: Gebouwde omgeving

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: