De Canadese pensioenbelegger CPP Investments investeert 130 miljoen euro in de Nederlandse waterstofprojectontwikkelaar Power2X. Met het geld hoopt Power2X in Europa waterstofprojecten te kunnen ontwikkelen.

Power2X is in 2020 opgericht in Amsterdam en richt zich op industriële toepassingen voor groene en schone moleculen, zoals waterstof, ammoniak en methanol. Vandaag hebben ze samen met Canada Pension Plan Investment Board (CPP Investments) een lange termijn investeringspartnerschap aangekondigd die gericht is op het bevorderen van de leidende rol van Power2X in de wereldwijde transitie naar schone energie. Als onderdeel van de samenwerking zal er in eerste instantie 130 miljoen euro geïnvesteerd worden om de groei van Power2X als ontwikkelingsplatform te versnellen en groene molecuul projecten te financieren. Door deze investering zal CPP Investments een meerderheidsbelang krijgen in Power2X.

“De Europese industrie gebruikt nu al enorme hoeveelheden grijze waterstof. We hoeven niet per se een nieuwe industrie uit te vinden om impact te maken. De eerste focus ligt eigenlijk op het vervangen van het grijs door het groen.”

Occo Roelofsen, oprichter Power2X

Power2X heeft op dit moment twee grote projecten in ontwikkeling: ErasmoPower2X, een zonne- en waterstoffabriek van 1 miljard euro in Spanje, en MadoquaPower2X, een waterstof- en groen ammoniakproject in Portugal van eveneens 1 miljard euro. Voor beide projecten, die samen met grote investeringspartners worden ontwikkeld, is nog geen definitief investeringsbesluit genomen.

“De behoefte aan industriële decarbonisatie neemt snel toe en groene moleculen spelen een cruciale rol om aan deze vraag te voldoen, of het nu gaat om het creëren van alternatieve brandstoffen, waterstof of duurzame grondstoffen, zoals groene ammoniak. Dit partnerschap stelt ons in staat om energieprojecten van de volgende generatie op industriële schaal te realiseren, voor onze zakelijke partners en onszelf.”

Bruce Hogg, Managing Director, Head of Sustainable Energies bij CPP Investments

Bron: Power2X

Categorieën: Industrie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: