Vanaf 2022 wordt Vertogas in Nederland verantwoordelijk voor het uitgeven van GvO’s voor groene waterstof. Zo krijgen alle energiedragers een soort “energiepaspoort”.

Het is alweer 20 jaar geleden dat Groencertificatenbeheer (nu CertiQ) zijn eerste groencertificaat uitgaf. Het groencertificatensysteem is inmiddels vervangen door het systeem van Garanties van Oorsprong (GvO). Een GvO is de onbetwiste schakel om de duurzame herkomst van de betreffende energiedrager te garanderen. Voor het certificeren van hernieuwbaar gas werd in 2009 Vertogas opgericht (dochteronderneming van Gasunie). Vertogas heeft van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het wettelijk mandaat ontvangen om ook GvO’s voor groene waterstof uit te geven.

Om de markt voor CO2-vrije waterstof te faciliteren, is een sluitend systeem voor garanties van oorsprong (GvO) en certificering nodig en moeten afspraken worden gemaakt over definities. Vanuit de Richtlijn Hernieuwbare Energie (RED-II) is de ontwikkeling van een GvO-systeem verplicht en de RED II biedt hiervoor een kader. In het FCH project CertifHy worden de Europese spelregels en meetmethodiek bepaald. Vertogas is als CertifHy member betrokken bij de opzet van het waterstofcertificeringsschema en zal een framework ontwikkelen voor de Nederlandse waterstof GvO’s.

De GvO voor waterstof beschrijft de gehele keten van grondstof tot en met het leveren van waterstof aan de afnemer. De toepassing van waterstof blijft buiten beschouwing. Waar het productie en transport van grondstoffen betreft kunnen bestaande GvO’s voor bijvoorbeeld stroom en biomassa worden gebruikt om berekeningen in het waterstof GvO te maken. In 2022 worden door Vertogas de waterstof GvO’s verstrekt.

Het uiteindelijke doel is volledige Europese transparantie over de herkomst van alle energiedragers en niet alleen waterstof. Onderstaande video laat zien hoe GvO werkt.


Bron: Vertogas

Categorieën: Standaarden

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: