Waterstof is geen energiebron. Waterstof moet je maken. En dat kost energie. Waterstof is dus net zoals een batterij: het is een energiebuffer. En eigenlijk een slechte. Om groene waterstof te maken, dus met elektriciteit uit zon en wind, gebruik je elektrolyse en heel erg schoon water. Het zuiveren van dat water, de elektrolyse, de compressie onder hoge druk, het transport en vervolgens de omzetting in een brandstofcel terug naar elektriciteit voor de aandrijving van de auto, dat kost samen ongeveer 75 kWh per kilogram waterstofgas. Met één kg waterstof kun je ongeveer 100 km rijden. Met een batterij elektrische auto, inclusief alle verliezen meegerekend, heb je voor 100 kilometer rijden ongeveer 25 kWh nodig. Dat betekent dat rijden op waterstof driemaal zo veel energie kost als met een batterij elektrische auto.
Daar komt bij dat een waterstofauto feitelijk ook een batterijaangedreven elektrische auto is maar met een kleiner batterijpakket. Immers, om hoge piekvermogens te hebben moet je nog steeds een – kleine – batterij hebben. Als de prijsdaling van batterijen doorgaat zoals verwacht wordt, zullen de kosten voor de waterstoftank en de brandstofcel vergeleken met de bespaarde hoeveelheid batterij niet of vrijwel niet leiden tot een lagere aanschafprijs van de waterstofauto. En ten slotte het onderhoud: de aandrijflijn wordt complexer en daarmee zullen de onderhoudskosten ook stijgen. Kortom: de aanschaf, het gebruik en het onderhoud zijn duurder, en het is feitelijk ook een verspilling van duurzame energie.
Het belangrijkste argument is vaak dat de snelheid van tanken die hogere brandstofkosten zou rechtvaardigen. Echter, het blijkt dat een groot deel van de gereden kilometers in batterijauto’s worden geladen op het werk of thuis. Elke ochtend vertrek ik thuis met een volle tank, en ik denk nooit over laden na, tenzij ik echt ver moet. En de laadinfrastructuur voor lange afstanden wordt steeds krachtiger. In Europa worden nu snelladers geïnstalleerd met 350 kW laadvermogen per aansluiting. Dat betekent dat je in 10 minuten genoeg kunt laden voor ruim 300 km.
Hebben we dan niets aan waterstof? Jazeker wel: het zal noodzakelijk zijn om seizoensopslag te doen, en het is ook ideaal om op piekdagen overtollige duurzame energie op te slaan. Met dat waterstof kunnen we dan aan de industriële vraag naar energie voldoen. Ook de scheepvaart en wellicht zeer zwaar transport kunnen profiteren van een waterstofeconomie. We hebben waterstof hard nodig voor de energietransitie, maar niet voor personenvervoer
Bron: FD 03-12-2018
Foto: Pixabay
0 reacties