Op maandag 24 juli 2023 hebben Ministerie van Defensie en Motrac Intern Transport hun handtekeningen gezet onder een huurovereenkomst van twaalf Linde vorkheftrucks op waterstof. Tevens levert Motrac zes vulstations bij verschillende Defensieonderdelen. Dit initiatief levert een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de krijgsmacht.

Maart jl. schreef het Ministerie van Defensie een tender uit voor het huren van 12 waterstof vorkheftrucks en vulinstallaties. De opdracht is gegund aan Motrac. Zij gaan voor een termijn van drie jaar de voertuigen met tankstations beschikbaar stellen aan Commando Materieel en IT. Voor Defensie is dit een proef om te onderzoeken of waterstof een toegevoegde waarde heeft binnen de dagelijkse bedrijfsvoering.  

De vorkheftrucks zijn een aanvulling op huidige elektrisch voertuigen. Het voordeel van een waterstof exemplaren is dat ze snel weer te vullen zijn met waterstof. Bij de elektrische variant neemt het opladen aanzienlijk meer tijd in beslag. Op een volle brandstoftank van 1,5 kilogram waterstof kan zo’n 6 uur intensief gewerkt worden. De truck heeft een hefvermogen van ongeveer 3 ton.

Defensie wil zo snel mogelijk af van voertuigen op diesel en zoekt naar alternatieven. Defensie wil tijdens deze proef niet alleen ervaring opdoen met waterstof, maar ook met vulstations, veiligheidsrichtlijnen en vergunningen. De vorkheftrucks en vulstations worden ingezet op de kazerneterreinen in Den Helder, Leeuwarden, Havelte, Bathmen, Leusden en Soesterberg


Bron: Ministerie van Defensie

Categorieën: Bouwmachine

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *