De Amerikaanse waterstof drone bouwer H3 Dynamics zet samen met het Braziliaanse EPH Engineering waterstof drones in om uitgebreide dam inspecties uit te voeren op basis van AI. De drone kan tot 3,5 uur in de lucht blijven.
De Braziliaanse overheid heeft haar inspectie activiteiten van dammen flinkt opgeschroeft nadat recentelijk 2 dammen waren doorgebroken. Deze doorbraken hebben geleid tot meer dan 300 doden en aanzienlijke schade.
Om deze inspecties sneller te kunnen uitvoeren is op zoek gegaan naar mogelijkheden om deze inspecties vanuit de lucht met behulp van drones uit te gaan voeren. Hierbij was echter het probleem dat de drones tot maximaal 30 minuten in de lucht konden blijven.
3,5 uur vliegtijd

Het Amerikaanse bedrijf H3 levert al enige tijd drones die op waterstof vliegen. De drones kunnen worden voorzien van lichtgewicht waterstof tanks in 5, 9 en 12 liter met een maximale druk van 350 bar. Afhankelijk van de grootte van de tank en de te tillen apparatuur (de payload) kunnen deze drones tot 3,5 uur onafgebroken in de lucht blijven. De tanks kunnen worden herladen met behulp van een elektrische of pneumatische booster pomp waarmee waterstof uit grotere flessen of een cylinderpakket kan worden overgepompt en op de benodigde druk kan worden gebracht.

De drone is bijna anderhalve meter in doorsnede en voorzien van een 1,5kW brandstofcel. Voor de piekvermogens (bijvoorbeeld bij opstijgen) is ook een kleine accu aan boord. De maximale snelheid ligt op 56 km/h.
Succesvolle test
De inspecties met de waterstof drone zijn inmiddels succesvol getest bij een Copel dam in Brazilië die tevens functioneert als waterkrachtcentrale. Door de langere vluchttijden is zowel de snelheid, flexibiliteit en daarmee ook de kwaliteit van de inspecties aanzienlijk verbeterd.
2 reacties
Adrianus · 4 mei 2020 op 10:54
Dat dit allemaal Goed moet doorgaan om de enorme Vervuiling te stoppen
gerard baars · 4 mei 2020 op 11:40
ik denk aan het NIET bouwen van dit soort energiecentrales, omdat het een onevenredig grote aanslag doet op de natuur en de leefomgeving van de lokale bewoners. Ook Brazilie kan op een veel efficientere wijze haar energiebehoefte regelen, dan steeds dammen te bouwen in hun groter rivieren