DENSO Corporation start deze maand een demonstratieproject in DENSO Fukushima om groene waterstof te produceren en te gebruiken in zijn gasoven voor het vervaardigen van auto-onderdelen. Zij doen dit project in samenwerking met Toyota Motor Corporation als onderdeel van een initiatief om koolstofneutrale productie te realiseren.

In juni 2021 hebben DENSO en Toyota voor het eerst de stappen gezet om te kijken naar de mogelijkheden voor het gebruik van waterstof in de fabrieken. Daarna zijn er allerlei stappen gezet om te komen tot het huidige demonstratieproject. Op het terrein van DENSO Fukushima is ondertussen zonne- en windenergieopwekkingssystemen gebouwd. De hernieuwbare energie heeft de elektriciteit afkomstig van fossiele brandstoffen vervangen in de fabriek. De volgende stap is LP-gas te vervangen voor groene waterstof.

“Hoop brengen voor de toekomst voor onze planeet, de samenleving en alle mensen”

Slogan uit het langetermijnbeleid 2030 van DENSO

Hernieuwbare energie afkomstig van particuliere energieopwekking in DENSO Fukushima zal worden gebruikt om waterstof te produceren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Toyota’s PEM-elektrolysersysteem. Het brandstofcelsysteem biedt een hoge betrouwbaarheid en duurzaamheid en lage initiële kosten doordat gebruik gemaakt wordt van dezelfde stack-gerelateerde componenten als in de Mirai. De waterstof wordt vervolgens gebruikt ter vervanging van LP-gas dat wordt gebruikt om de uitlaatgassen die in de naverbrandingsoven worden gegenereerd onschadelijk te maken.

Bij verbranding van waterstof bij hoge temperatuur ontstaat NOx-gas. Om dit minimaliseren is de branderstructuur verbeterd. Ook de verbrandingstemperatuur in de ovens is verlaagd door gebruik te maken van verbrandingssimulatietechnologie die is verfijnd bij de vervaardiging van auto-onderdelen. Beide aanpassingen onderdrukken de uitstoot van NOx-gassen en verminderen tegelijkertijd het energieverbruik.


Bron: DENSO

Categorieën: Industrie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *