Op maandag 23 augustus 2021 wordt een start gemaakt met het demonstratieproject waterstofopslag op de locatie Zuidwending. Deze stond voor het voorjaar gepland, maar was uitgesteld vanwege een verstopping in de boorpijp van de caverne.
Seizoensopslag
Het aanbod van de hernieuwbare energie en de vraag naar CO2-vrije waterstof zal niet synchroon verlopen. Het is daarom dus noodzakelijk dat er voldoende waterstofopslag wordt gerealiseerd. Vanuit technisch en economisch oogpunt is de opslag van waterstof in zoutcavernes de meest veelbelovende oplossing, zowel voor de lange als voor de korte termijn. De Gasunie is van plan om de eerste grootschalige waterstofopslaglocatie bij Zuidwending te ontwikkelen. Op de huidige locatie kunnen 4 extra cavernes worden ontwikkeld met een totale opslagcapaciteit van 20 kiloton waterstof.
Demonstratieproject
Gasunie-dochters EnergyStock en Gasunie New Energy starten in augustus 2021 een demonstratieproject voor de opslag van waterstof in een nieuwe caverne. Door eerdere problemen met een verstopte 30cm boorpijp zijn de werkzaamheden vertraagd. De werkzaamheden zullen plaatsvinden op locatie A8 bij Zuidwending. In de nieuwe caverne wordt met kleine hoeveelheden waterstof onderzoek gedaan. Er worden materialen en onderdelen ingebouwd die geschikt zijn voor de opslag van waterstof. Gasunie zal de effecten op apparatuur, materiaal, cement en zoutwanden beoordelen. Daarnaast wordt beoordeeld of de waterstof dezelfde kwaliteit behoud tijdens de opslag. De demonstratie zal vier weken duren. Na de tests zal alles weer in oude staat teruggebracht worden. Naar aanleiding van de uitkomsten wordt er later dit jaar begonnen met de volgende fase van het project.
Waterstof afblazen
De waterstof die na het project beschikbaar komt, is niet geschikt voor levering aan klanten van EnergyStock. De waterstof zou daarom na gebruik worden verbrand. Echter is de apparatuur voor het verbranden niet tijdig beschikbaar. Energystock zal daarom de waterstof afblazen. Bij het afblazen mengt het waterstof zich met de aanwezige zuurstof waarbij waterdamp ontstaat. Er zal om een beperkte snelheid afgeblazen worden, zodat er minimale geluidshinder is voor de omgeving.
1 reactie
paul heijnen · 11 augustus 2021 op 09:17
Veiligheid. Ik heb vroeger zelf wel eens waterstof gemaakt in een oude sloot en ik wilde ook knallen. Resultaat een complete vervallen schuur naast de sloot weggeblazen. Onverantwoord en geen besef van wat er had kunnen gebeuren.
Een zoutkoepel gebruiken voor waterstofopslag. Hoe gemakkelijk kun je die tot ontploffing brengen? Wat is de impact voor de totale omgeving als dat ding in een keer de lucht in gaat? Moet er van te voren niet een waterstofrisicofonds [rampenfonds] komen? Het fonds dient minimaal gevuld te worden met x-miljard euro. Op dit moment kan dat goedkoop ingekocht worden. Er moet natuurlijk belegd worden om het fonds te laten groeien. Doe dat gericht: zorglocaties, die aan de nieuwste eisen voldoen. Zie wat het Noorse olieopbrengstfonds doet. Ze investeren in zaken die het land beter maken. Ze zijn tijdig begonnen en als de fossiele brandstof niet meer mag of aanzienlijk minder wordt hebben ze wel er voor gezorgd dat er een vervangende industrie staat.