De gemeenteraad van Den Helder heeft dinsdag met een motie gevraagd om af te zien van de aanleg van een warmtenet voor de verwarming van huizen. In plaats daarvan willen ze dat de focus gelegd wordt op waterstof. De motie is met een grote meerderheid aangenomen.

Sinds 2018 werd in Den Helder de mogelijkheid onderzocht om aardwarmte in te kunnen zetten als duurzame warmtebron voor het warmtenet. Ook werd onderzocht of eventueel de restwarmte van lokale bedrijfef als de NAM gebruikt zou kunnen worden.

Zeer kostbaar

Aanleiding voor de motie was de vrees dat de aan te leggen warmtenetten te risicovol en zeer kostbaar zou worden. Bovendien bleek er weinig draagvlak onder de inwoners van Den Helder. Zij zijn bevreesd dat het warmtenet hen op hoge kosten zou jagen.

Kapitaalvernietiging

Bovendien zou het niet meer gebruiken van de aardgas infrastructuur ware kapitaalvernietiging zijn. In eerdere onderzoeken van de Gasunie is al eens aangetoond dat het Nederlandse aardgasnetwerk voor ca 215 euro per aansluiting geschikt te maken is voor het transport van waterstofgas. Bovendien hoeven, bij massaproductie, CV ketels op waterstof niet veel meer te kosten dan conventionele ketels op aardgas. Ook stelt de verwarming op waterstof geen strikte eisen aan de verdere (en vaak kostbare) isolatie van bestaande woningen.

Van tafel

Wethouder Duijnker heeft inmiddels de raad toegezegd dat het idee voor de aanleg van een warmtenet ook daadwerkelijk van tafel is.


Bron: Stichting Jas
Foto © Gemeente Den Helder

Categorieën: Gebouwde omgeving

1 reactie

Remko Zuidema · 12 juli 2020 op 02:58

En dan bedenken dat waterstof nu voor 98% gemaakt wordt uit aardgas (reforming) en dat daar bijna 8% van het aardgas voor gebruikt wordt in Nederland. 75% daarvan overigens om kunstmest van te maken; de helft van die 12% van de Nederlandse energie die alle woningen in ons land verbruiken! Dat hebben we het inderdaad niet over de kosten van waterstof, nu al veel hoger dan die van aardgas. Zonder klimaat invloed zal die vrijkomende CO2 uit waterstof productie uit aardgas omzetting opgeslagen moeten worden (CCS) wat de kostprijs verder verhoogd. Voor groene waterstof uit stroom is door omzettingsverliezen 3x zo veel energie nodig dan nu uit aardgas, wat de prijs dan nog hoger maakt. Warmtenet is niet slim, maar waterstof is nog dommer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: