Het Duitse Aerospace Center (DLR)) gaat samenwerken met motorfabrikant DEUTZ om nieuwe ideeën en oplossingen te ontwikkelen voor bouwmachines en landbouwmachines met waterstof. Het initiatief moet volgens de bedrijven bijdragen aan een ‘groene bouwplaats’.

Het technologiemarketingteam van DLR en het DEUTZ Innovation Center coördineren de gezamenlijke activiteiten om bestaande technologieën die worden gebruikt in bouwtoepassingen om te zetten naar koolstofarm of zelfs koolstofvrij. Beide partners hebben hiervoor vorige week een overeenkomst gesloten. Twee weken geleden presenteerde DEUTZ haar eerste gloednieuwe waterstofmotor.

“De samenwerkingsovereenkomst met de DLR is een belangrijke mijlpaal in onze ontwikkelingsactiviteiten. Het doel is om de vooruitgang te versnellen bij het levensvatbaar maken van waterstofaandrijvingen voor het off-highway segment. We zullen onze expertise en R&D-capaciteiten combineren om dit te bereiken.”

Dr. Ing. Markus Müller, Chief Technology Officer van DEUTZ

De onderzoekers gaan in eerste instantie de nodige parameters – zowel technologisch als commercieel – uitwerken om off-highway voertuigen CO2-neutraal te maken. Hieronder vallen onder andere graafmachines, wielladers, tractoren, rupsauto’s en maaidorsers. De mensen die de machine bedienen, zullen ook worden gevraagd naar hun vereisten, met name met betrekking tot voertuiggegevens, machinevarianten en belastings- en gebruiksprofielen. DEUTZ zal gebruik maken van haar brede productportfolio met onschatbare inzichten op dit gebied.

In de volgende fase van het project zullen de partners de verschillende technologische oplossingen vergelijken en evalueren, met name gericht op energielogistiek voor geselecteerde toepassingsscenario’s in de landbouw en bouw. Het doel is om oplossingen te bedenken waarmee de voertuigen kunnen worden aangedreven door waterstof.

De partijen gaan ook kijken naar tankoplossingen, omdat diesel een hogere energiedichtheid heeft dan waterstof. Hierdoor moeten waterstofvoertuigen vaker tanken dan hun dieselequivalenten. Er is nu al geopperd over een mobiele zelfrijdende tankrobot, die kan worden ingezet als de gebruiker een pauze neemt.


Bron: Deutz

Categorieën: Bouwmachine

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *