Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) ontwikkelt ‘s werelds eerste brandstofcel aandrijflijn voor vliegtuigen met een output in het megawattbereik. Daarmee zet DLR een nieuwe stap om met waterstof emissievrije vluchten mogelijk te maken.

Het DLR Institute of Engineering Thermodynamica in Stuttgart heeft de financiering rond voor het BALIS-project. Het project wordt met 26 miljoen euro ondersteund door het Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur. Het doel van het BALIS-project is het ontwikkelen en testen van een brandstofcel aandrijflijn met een vermogen van ongeveer 1,5 megawatt. Dit zou voldoende zijn voor een regionaal vliegtuig met 40 tot 60 zitplaatsen en een bereik van 1.000 kilometer.

De testfaciliteit vormt het noodzakelijke totale systeem. Het systeem bestaat uit de volledige hardware en de essentiële infrastructuur, met inbegrip van het brandstofcelsysteem, de waterstoftanks, de elektromotor en de controle technologieën. In de testomgeving kan onder de meest uiteenlopende omstandigheden, eisen en richtsnoeren die van toepassing zijn op de luchtvervoerssector getest worden.

“Met BALIS leggen we de basis voor energieconversietechnologie door een eerste demonstratiesysteem te ontwikkelen in de 1,5 megawatt power class en de optimale werkingswijze uit te werken. Vervolgens willen we de technologie samen met partners uit onderzoek en industrie overzetten naar praktische toepassingen”, vertelt André Thess, directeur van het DLR Institute of Engineering Thermodynamica. Thess voegt hieraan toe: “De eerste focus ligt op het gebruik ervan in het luchtvervoer. Dergelijke brandstofcelsystemen kunnen echter ook worden gebruikt in zwaar vervoer, bijvoorbeeld in grote bedrijfsvoertuigen, in treinen of op schepen.”


Bron: DLR

Categorieën: Vliegen

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *