Onderzoekers van de Technoin Universiteit in Haifa hebben een revolutionaire nieuwe methode ontwikkeld om waterstof uit elektriciteit te produceren. Hierbij wordt een efficiency van bijna 99% gehaald. Bovendien zijn er geen schaarse metalen nodig en is het proces relatief eenvoudig en goedkoop.
Er zijn diverse manieren om waterstof te produceren. Een van de meest schone manieren is om waterstof te produceren uit groene elektriciteit. In dit elektrolyse proces wordt water met behulp van elektriciteit gesplitst in waterstof en zuurstof. Er kleeft echter wel een nadeel aan dit proces: de efficiency van deze omzetting is ca. 75%
E-TAC
De onderzoekers in Israel hebben nu een methode ontwikkeld die de efficiency van de omzetting verhoogd naar bijna 99%. Net als bij elektrolyse wordt met behulp van elektriciteit water gesplitst in waterstof en zuurstof. Het verschil is echter dat deze splitsing in 2 stappen plaatsvindt, een elektrochemische stap en een thermisch geactiveerde chemische stap. Het proces wordt daarom E-TAC genoemd: Electrochemical, Thermally Activated Chemical.
Waterstof in 2 stappen
De eerste stap vindt plaats bij 25 graden. Water wordt met behulp van elektriciteit gesplitst in Waterstof en hydroxide-ionen. Deze ionen worden gebruikt om een Nikkel anode ‘ op te laden’
In de tweede stap wordt de anode opgewarmd tot 95 graden waardoor de anode weer wordt ontladen en er zuurstof vrijkomt. Hierbij is geen elektriciteit nodig, waardoor hoge efficiency wordt gehaald.
Voor veel meer details over het proces, verwijzen we graag naar de publicatie van de onderzoekers in Nature.
Meer voordelen
Deze revolutionaire methode van waterstof productie kent naast de hoge efficiency nog meer voordelen. Het proces gebruikt geen schaarse en dure metalen en kan onder lage temperaturen plaatsvinden. Dit maakt het proces relatief goedkoop. Omdat bovendien bij deze productiemethode waterstof en zuurstof niet op hetzelfde moment wordt gevormd, is de kans op de vorming van het explosieve knalgas ook nog verder verkleind.
Commercieel inzetbaar
De volgende stap is om dit proces uit het laboratorium te halen en commercieel te gaan inzetten. Hiervoor zijn de onderzoekers de startup H2Pro gestart. Onder licentie van de Technoin Universiteit wordt door hen het proces schaalbaar gemaakt, zodat dit breed ingezet kan gaan worden. Hiervoor is inmiddels al 5 mln dollar opgehaald, ondermeer van Hyundai.
Bron: Technion Universiteit en H2Pro
Plaatjes: H2Pro
Foto: Chen Galili, Technion Spokesperson Department
4 reacties
Geert · 27 september 2020 op 09:29
Deze nieuwe productie van Waterstof klinkt veelbelovend.!
Dit is waar de wereld op zal wachten in de nabije toekomst.
Grote hoeveelheden groene waterstof.
Eddy · 29 augustus 2022 op 10:32
Waar blijven de resultaten van H2Pro???
Paul · 27 maart 2023 op 20:35
Wellicht staat ooit in de tuin een soort ‘zonneboiler’ om middels deze techniek waterstof te produceren voor de waterstofauto en is men ‘zelfvoorzienend’ geworden. ,-)
Rinus v Dijke · 24 december 2023 op 23:41
heb een volledig elektrisch houten huis.
Er liggen 84 panelen op mijn huis 27.3 Kwp heb in de zomer 80% over maar kom de wintermaanden behoorlijk te kort met de verwarming en gebruik dan van het net, zoals het nu is met de Saldering kom ik dik uit heb dit jaar 1845,– Euro uit betaald gekregen .
Maar ,ik zou graag met opgewekte stoom in de zomer waterstof produceren en opslaan en in de winter gebruiken voor verwarming en als het gaat mijn Waterstof auto te tanken (nog te kopen)