Netcongestie, het komt steeds vaker in het nieuws. In sommige regio’s kunnen nieuwe duurzame energieparken al niet meer worden aangesloten en ook steeds vaker kunnen particulieren hun opgewekte zonnestroom niet altijd terugleveren aan het net. HyMatters heeft vandaag een oplossing onthuld voor dit probleem: de mobiele waterstof trailer.

HyMatters heeft vandaag de schaalbaar waterstoftrailer onthuld. Deze trailer kan worden ingezet voor zowel het produceren als het gebruiken van waterstof op lokatie.

Op lokaal niveau komen hiermee vraag en aanbod van energie bij elkaar. Enerzijds omdat de lokaal opgewekte elektriciteit ook lokaal gebruikt wordt en je op dit niveau de netcongestie aan de bron kunt verhelpen. Anderzijds omdat je vervolgens hiermee waterstof kunt produceren op de plek waar je het wilt gebruiken. Er zijn dus geen of beperkte transportbewegingen van waterstof meer nodig.

De visie van HyMatters is om de beschikbaarheid van duurzame waterstof van de grond te krijgen en tegelijkertijd de energiezekerheid te garanderen op lokaal niveau.

Unieke eigenschappen

De waterstoftrailer bevat de gehele keten van netondersteuning, productie, opslag en tanken van waterstof . Bovendien heeft het systeem enkele unieke eigenschappen.

Uniek aan het ontwerp is dat deelsystemen dusdanig zijn ontwerpen dat het systeem actief variaties in duurzame bronnen als zonne-energie kan volgen. Dit systeem is zo uniek, dat hierop inmiddels ook patent is aangevraagd.

Ook uniek is dat er een ‘digital twin’ is ontwikkeld. Dit houdt in dat naast het werkelijke systeem ook een digitale simulatie meeloopt. Hiermee kan het gedrag van de electrolyser worden geoptimaliseerd.

Stationair en mobiel

Het waterstofsysteem is zowel stationair als mobiel uitvoerbaar. In de stationaire variant wordt de opstelling in een container geplaatst. De mobiele variant maakt het mogelijk om ook voertuigen te tanken die zelf niet naar een vast tankstation kunnen rijden.

Diverse sectoren

Het waterstofsysteem is inzetbaar voor een diverse sectoren zoals een landbouwbedrijf, vastgoed of werktuigen voor de bouw. Per bedrijfssituatie kan vooraf middels een simulatie worden bepaald wat de juiste schaalgrootte en functionaliteiten van het waterstofsysteem dient te worden. Op basis daarvan kan vervolgens een waterstofsysteem op maat worden realiseren.

Categorieën: Energieopslag

2 reacties

H.J. Dieleman · 27 juni 2022 op 11:48

zet maar bij mij thuis neer. Dit zijn de echte ontwikkelingen. Jammer dat er niet genoemd wordt hoeveel stroom je kunt omzetten naar H2 om de opslagtanks vol te maken.

    H.J. Werkman · 28 juni 2022 op 15:37

    Nu even door ontwikkelen voor particulier thuisgebruik.
    Of zal de overheid hiervoor de goedkeuring in de weg blijven staan.
    Ze verdienen immers heel erg veel aan energie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: