De Deense onderzoekers Anne Lyck Smithuysen en Søren Højgaard Jensen hebbenwellicht een doorbraak gevonden dat de productie van Groene waterstof aanzienlijk goedkoper kan maken: Met hun vinding wordt het mogelijk om grotere electrolyse cellen te produceren.

Groene waterstof wordt algemeen beschouwd als een belangrijk alternatief voor fossiele brandstoffen, maar de prijs blijft een grote barrière. Waterstof is drie keer duurder dan fossiele brandstoffen en zal naar verwachting pas rond 2030 kostenconcurrerend worden. Dat is een grote rem op de transitie naar meer duurzame energiebronnen. En dat in een tijd waarin versnelling dringend nodig is.

Maar nu zou baanbrekend onderzoek van deze twee Deense onderzoekers van DynElectro binnen dit decennium grootschalige opwekking van waterstof uit hernieuwbare energiebronnen haalbaar kunnen maken.

Op 10 december won Anne de Flemming Bligaard Award 2021 en een geldprijs van 67.000 euro om te demonstreren hoe de cellen die worden gebruikt om groene waterstof te produceren, groter kunnen worden, waardoor de totale kosten met maar liefst 15% kunnen worden verlaagd.

Grotere elektrolyse cellen maken

Groene waterstof wordt geproduceerd via elektrolyse. Deze elektrolyse vindt plaats wanneer de cellen in een elektrolyser worden geactiveerd door een elektrische stroom en watermoleculen splitsen in hun samenstellende delen – zuurstof en waterstof.

Omdat de cellen dun en delicaat zijn, krullen ze vaak aan de randen tijdens de productie wanneer ze worden verwarmd tot 1.300 °C, waardoor ze onbruikbaar worden. Daarom is deze oplossing van Smitshuysen en co-inventor Søren Højgaard Jensen van DynElectro zo vernieuwend.

Door een 3D-geprinte gietvorm te gebruiken om de cellen te vormen op een manier die overeenkomt met de krimp die wordt veroorzaakt door het verwarmingsproces, kan de celgrootte met 500 procent worden vergroot.

Anne Lyck Smitshuysen en Søren Højgaard Jensen © Rambøll Foundation

“Door ons onderzoek heb ik laten zien hoe je de grootte van elektrolysecellen kunt vergroten van 150 vierkante centimeter naar 1.000 vierkante centimeter zonder de cellen te breken tijdens de bouw. Dat is ongeveer gelijk aan het opschalen van de kwadratische cellen van de grootte van een stuk toast tot de grootte van een computerscherm”

Anne Lyck Smitshuysen
De implementatie van Power-to-X versnellen

De Europese Unie verwacht dat groene waterstof in 2050 aan 24% van de wereldwijde energievraag zal voldoen, maar hoe eerder de technologie schaalbaar is, hoe groter de impact zal zijn op de totale emissiereducties.

Volgens Søren Højgaard Jensen, CEO van de elektrolyser-startup DynElectro, waar Anne Lyck Smitshuysen momenteel aan haar doctoraat werkt, kan haar doorbraak de Power-to-X-productie met maar liefst 15 jaar versnellen.


Bron en © foto en video: Rambøl Fonden

Categorieën: Elektrolyse

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: