We konden het zaterdag toch niet laten om ook op onze website een1 april grap neer te zetten. En natuurlijk wordt transport van waterstof een grote uitdaging en zou de ombouw van het aardgasnetwerk een stuk sneller moeten. Maar waterstof transport via het drinkwaternet is uiteraard niet mogelijk.
Onderzoekers hebben een nieuwe doorbraak gemeld die de energietransitie kan versnellen. Door waterstof te absorberen in drinkwater, kunnen grote hoeveelheid waterstof op eenvoudige wijze getransporteerd worden. Zo kan 1 .000 liter tot wel 100 kg waterstof bevatten. En de techniek blijkt 100% veilig. Hiermee zouden tubetrailers wel eens snel overbodig kunnen worden.
Grote bottleneck tot nu toe was het transport van waterstof van fabriek naar de lokatie waar deze gebruikt kan worden. De ombouw van het aardgasnetwerk is nog maar net gestart en ook transport in de vorm van gas of ammoniak leidt tot allerlei bezwaren. In de gasvorm kan zelfs bij zeer hoge drukken slechts tot ca 1.000 kg waterstof per tubetrailer worden getransporteerd. En dat is bijvoorbeeld slechts genoeg om ca 30 vrachtwagens te kunnen tanken. Een onmogelijke opgave als straks het hele vrachtverkeer over wil gaan op waterstof in plaats van diesel.
100% onschadelijk
Onderzoekers hebben nu een manier ontwikkeld om waterstof toe te voegen aan drinkwater. Deze methode is 100% onschadelijk omdat water ook nu al voor 2/3 uit waterstof atomen bestaat. Door het gebruik van speciale scheidingsapparatuur kan op de lokatie waar de waterstof benodigd is, de waterstof weer uit het water worden gehaald en worden gebruikt. Het waterstof kan met deze techniek zelfs tot 99,999% zuiverheid halen. Voldoende dus om gebruikt te worden in een brandstofcel.
8 miljoen aansluitingen
Het drinkwaternet kan op de meeste plaatsen in Nederland tot ca. 1.000 liter water per minuut leveren. Volgende de onderzoekers staat dit gelijk aan het transport van ca 100 kg waterstof. Hiermee zou snel en veilig transport van waterstof naar de meeste plaatsen binnen afzienbare tijd mogelijk worden. Nederland kent nu al ca. 8 miljoen drinkwater aansluitingen. Bovendien worden nieuwbouwhuizen nog altijd van een drinkwater aansluiting voorzien. In veel gevallen krijgen ze geen gasaansluiting meer.
Dat de techniek werkt, is inmiddels al in het lab aangetoond. De volgende stap voor de onderzoekers is om nu een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek op te starten als basis voor verdere subsidieaanvraag. Uiteraard blijven we deze ontwikkelingen op de voet volgen.
Voor meer informatie kunt u hier terecht.
8 reacties
Rob van Olmen · 1 april 2023 op 12:15
Transport van waterstof via waterleidingen. Bedoelen jullie dat waterstof in het gewone waterleidingnet wordt vervoerd? Dan zou je bij elk afgifte punt 100% zeker moeten maken dat alle waterstof er weer uitgehaald wordt, anders explosie en brandgevaar? En als het in dedicated leidingen wordt gedaan punt-punt, dan ook moet je heel zeker zijn dat er geen resten H2 in het water overblijven?
Remco Terlouw · 1 april 2023 op 18:18
Al naar de datum gekeken….
Kenneth Hagers · 1 april 2023 op 19:28
Goede 1 april grap
Ton · 1 april 2023 op 16:47
Wellicht komt dan H2 ook via mijn waterleiding binnen en kan ik zelf H2 winnen via een kleine installatie voor mijn auto
Remco T · 1 april 2023 op 18:32
Heb je de datum al bekeken….
Peter Seegers · 1 april 2023 op 18:51
1 april grap ?
Thomas · 2 april 2023 op 07:46
April fools
GJ · 2 april 2023 op 08:45
Op zich goed nieuws. Als dit echt zo is, was het beter een dag eerder (of later) gedeeld.