Dow Benelux heeft een stappenplan gepresenteerd om de huidige CO2-uitstoot van haar activiteiten in Terneuzen tegen 2030 met meer dan 40 procent te verminderen, op weg naar netto CO2-neutraliteit tegen 2050. Hiervoor willen ze gebruik maken van schone waterstof en andere baanbrekende technologieën.

Met de routekaart wil Dow Benelux van Terneuzen een voorbeeld-locatie en een rolmodel voor de wereldwijde transitie van het bedrijf maken. Het doel is om in 2050 CO2-neutraliteit te bereiken. Het project doorloopt momenteel het projectmanagementproces van Dow. Een voorlopige investeringsbeslissing wordt in 2022 verwacht. De routekaart is opgezet in drie fasen.

In de eerste fase voorziet het plan in de bouw van een schone waterstoffabriek waar bijproducten worden omgezet in waterstof en CO2. De waterstof wordt gebruikt als schone brandstof in het productieproces. De CO2 wordt afgevangen en opgeslagen totdat alternatieve technologieën zijn ontwikkeld. Dow zal ook zoeken naar manieren om CO2 in haar processen te kunnen gebruiken in plaats van het op te slaan. De waterstoffabriek wordt naar verwachting in 2026 opgestart.

Tegen 2030 zal Dow starten met de tweede fase. Het zal dan CO2 van zijn ethyleenoxidefabriek afvangen en een aantal gasturbines vervangen door elektromotoren. In de derde en laatste fase van het plan zullen aanvullende baanbrekende technologieën worden ontwikkeld en geïmplementeerd om het gebruik van brandstof in de productieprocessen te vervangen.

Het project zal groene banen opleveren. Voor de bouw van de nieuwe waterstoffabriek en de bijbehorende infrastructuur zijn naar verwachting 3 500 tot 4 000 banen nodig over een periode van 3 jaar, en 400 tot 500 vaste banen bij Dow, in de regio en bij toeleveranciers.


Bron: Dow Benelux

Categorieën: Industie

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: