Subaru Corporation, Toyota Motor Corporation en Mazda Motor Corporation gaan nieuwe verbrandingsmotoren ontwikkelen die kunnen werken op biobrandstof, e-fuel en waterstof. Daarnaast zal elk van de drie bedrijven streven naar een optimale integratie met motoren, batterijen en andere elektrische aandrijfeenheden. Op een gezamenlijke persconferentie hebben ze het nieuws naar buiten gebracht. Het doel van de ondernemingen is de CO2-uitstoot van hun auto’s te reduceren.

Met de volgende generatie motoren zullen de drie bedrijven niet alleen proberen de prestaties van standalone motoren te verbeteren, maar ook hun integratie met elektrische aandrijfeenheden te optimaliseren, waarbij de voordelen van elk worden benut.

Hoewel de nieuwe motoren zeer efficiënt en krachtig zijn, zullen ze ook een revolutie teweegbrengen in de omvang van voertuigen door compacter te zijn dan bestaande modellen. Kleinere motoren zorgen voor nog lagere motorkappen, waardoor de ontwerpmogelijkheden en aerodynamische prestaties worden verbeterd en tegelijkertijd wordt bijgedragen aan een lager brandstofverbruik. Tegelijkertijd kunnen de nieuwe motoren verschillende duurzame brandstoffen verwerken zoals e-fuel (synthetische brandstof), biobrandstoffen en (vloeibare) waterstof.

Toyota, Mazda en Subaru geven aan niet één gemeenschappelijk motorblok te ontwikkelen, maar drie verschillende die passen bij het eigen karakter van het merk. Wel werken ze samen om de ontwikkeling te versnellen en de kosten te verlagen. De drie iconische motoren die vernieuwd worden zijn:

  • De traditionele 4-in-lijn motoren voor Toyota. Zij willen een hoog rendement als een hoog thermisch rendement bereiken.
  • Subaru kiest voor de 4-cilinder Boxer. Typerend hieraan is dat de zuigers horizontaal bewegen. Dat resulteert in een motor met een laag profiel met minder trillingen en een lager zwaartepunt.
  • De wankelmotor bij Mazda. De roterende motor is compact en licht in gewicht, maar toch krachtig.
Onderstaande video geeft een beeld van de ontwikkeling van motoren tussen 1950 en heden
Onderstaand een videoverslag van de presentatie van de plannen van de drie Japanse autobouwers

Bron: Toyota

Categorieën: Auto

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *