Simply Blue Energy en Subsea 7 hebben een MoU getekend met ERM voor het mogelijke gebruik van de ERM Dolphyn waterstoftechnologie. De ERM waterstoftechnologie zou kunnen worden geïmplementeerd in het Salamander-project: 200MW drijvende windturbines voor de oostkust van Schotland.

Toekomstige waterstofinfrastructuur

Het Salamander-project onderzoekt vanwege de gunstige ligging bij Aberdeenshire of het produceren van groene waterstof een interessante optie is. Hierbij werkt het nauw samen met Scotland Gas Networks (SGN) om mogelijk te integreren met en aan te sluiten op toekomstige 100% waterstofinfrastructuur of als een mix met bestaande gasinfrastructuur. SGN is de eigenaar en exploitant van de gasdistributienetwerken in Schotland. In de eerste fase wil SGN in Aberdeen en omgeving een waterstofeconomie ontwikkelen en implementeren.

Ambitie Verenigd Koninkrijk

Door integratie van ERM Dolphyn-technologie in het Salamander-project heeft het potentieel om een materiële impact op de “Net Zero”-ambitie van het VK. De ambitie is om tegen 2030 1 GW drijvende windenergie en 5 GW groene waterstof te leveren.

Drijvende windturbines

De unieke ERM Dolphyn technologie combineert elektrolyse, ontzilting en waterstofproductie op een drijvend windplatform, waarbij de waterstof via een pijpleiding naar de wal wordt getransporteerd. Het is een economische en schaalbare oplossing, die groene waterstof produceert zonder CO2-uitstoot op het punt van gebruik.

“Het potentieel voor ’s werelds eerste gecombineerde drijvende wind- en groene waterstofproject voor de noordoostkust van Schotland is een enorm positieve ontwikkeling. Dit is een baanbrekend project dat het enorme potentieel in groene waterstofproductie van drijvende offshore windturbines mogelijk zal maken.”

Sir Ian Wood, voorzitter van ETZ Ltd
Demonstratieproject

Voorafgaand aan het Salamander-project wil ERM Dolphyn een 10 MW demonstratieproject uitvoeren. Dit offshore windplatform is de eerste stap om daarna in het Salamender project verder op te kunnen schalen. Het Salamander-project en ERM Dolphyn zullen de komende maanden verdere engineeringwerkzaamheden uitvoeren om de potentiële inzet van de ERM Dolphyn-technologie binnen het Salamander-project te beoordelen.


Bron: ERM

Categorieën: Waterstofproductie

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: