Fortescue Green Pioneer is aangekomen in Londen tijdens de eerste stop op een wereldwijde tournee langs havens. Ze willen hiermee de overgang van de internationale scheepvaart naar groene brandstoffen versnellen. Het 75 meter lange schip demonstreert het gebruik van groene ammoniak in combinatie met diesel in de omgebouwde dual-fuel motoren.
Fortescue begon in 2021 met de ontwikkeling van een viertakt scheepsmotor die op groene ammoniak* kan werken. De dual-fuel motor was in 2024 gereed om ingebouwd te worden in een 75 meter lange schip in de haven van Singapore. Er zijn twee dual-fuel motoren met gasbrandstofleverings- en veiligheidssystemen geïnstalleerd in de Green Pioneer. Daarnaast zijn er nog twee overige motoren aan boord die, indien nodig, op conventionele brandstoffen werken. Het schip kreeg goedkeuring van de Singapore Registry of Ships en een “Gas Fuelled Ammonia”-notatie van classificatiebureau DNV om ammoniak, in combinatie met diesel, als scheepsbrandstof te gebruiken.
Fortescue pleit voor de vroege invoering van emissievrije brandstoffen zoals groene ammoniak, die algemeen worden aanvaard als de lange termijn oplossing, en het omzeilen van overgangsbrandstoffen zoals biobrandstoffen en LNG. Met de Green Pioneer maakt het een wereldwijde tournee en heeft als eerst de haven van Southampton aangedaan. Het onderging daar een uitgebreide inspectie en kreeg groen licht om naar Canary Wharf te gaan.
“De Fortescue Green Pioneer is het bewijs dat er veilige, technische oplossingen voor ammoniakmotoren bestaan. Maar net als op de COP 28 in Dubai roep ik de havens van de wereld opnieuw op om door te gaan met het vaststellen van eerlijke, veilige en strenge brandstofnormen voor groene ammoniak.”
Dr. Andrew Forrest AO, voorzitter van Fortescue
Bron: Fortescue
* Groene ammoniak wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- of zonne-energie, in plaats van fossiele brandstoffen. Het productieproces omvat het gebruik van schone energie om water te splitsen in waterstof en zuurstof door middel van elektrolyse. Vervolgens wordt de verkregen waterstof gecombineerd met stikstof uit de lucht om ammoniak te vormen.
0 reacties