Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven 7,9 miljard euro investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te promoten meldt Robert Habeck, minister van Economische Zaken en Klimaatactie. De gefinancierde projecten bestrijken de gehele waterstofwaardeketen van productie tot opslag, transport en gebruik.
De 23 uitstaande en toekomstgerichte waterstofprojecten maken deel uit van de derde zogenaamde Hy2Infra-golf van de IPCEI Hydrogen (Important Projects of Common European Interest), die op 15 februari 2024 door de Europese Commissie werd goedgekeurd. Met een cofinanciering van 30% door de deelnemende Duitse staten stellen de federale en deelstaatregeringen hiervoor gezamenlijk 4,6 miljard euro ter beschikking. Daarnaast investeren bedrijven zelf nog eens 3,3 miljard euro, wat het totale investeringsvolume tegen 2030 op ongeveer 7,9 miljard euro brengt.
Het investeringsbedrag moet het volgende opleveren:
- De productie van groene waterstof door elektrolyse-installaties met maximaal 1,4 GW aan waterstofproductiecapaciteit aangedreven door hernieuwbare energiebronnen.
- Innovatieve opslagoplossingen voor waterstof, voor efficiënte en veilige opslag tot 370 GWh.
- Pijpleidinginfrastructuur met een lengte tot 2.000 km om het transport en de beschikbaarheid van waterstof te garanderen.
- Het gebruik van vloeibare organische waterstofdragers (LOHC) voor het transport van ongeveer 1.800 ton waterstof per jaar.
“
Federaal minister van Economische Zaken en Klimaatactie, Robert HabeckDoor waterstofprojecten te promoten, zetten we een belangrijke stap naar een klimaatneutrale en duurzame economie in Europa en daarbuiten. We geven groen licht voor de bouw van elektrolysers in de driecijferige megawattklasse, waardoor belangrijke vooruitgang in de binnenlandse productie van groene waterstof mogelijk wordt. Een hoogwaardige waterstofinfrastructuur speelt een sleutelrol bij het koolstofvrij maken van de industrie en de energiesector. Waterstofpijpleidingen zullen de levensaders van industriële centra zijn. Zo scheppen we de voorwaarden voor klimaatneutrale groei.
0 reacties