Thyssenkrupp Steel Europe zal 2 miljard euro steun ontvangen van de Duitse regering voor het koolstofvrij maken van zijn staalproductie met hernieuwbare waterstof. De Europese Commissie heeft afgelopen week de staatssteun goedgekeurd voor het tkH2Steel-project. De bekendmaking is mogelijk goed nieuws voor Tata Steel IJmuiden.

Besparing zal oplopen tot 3,5 miljoen ton CO2

De goedkeuring van twee miljard euro steun is een belangrijke mijlpaal voor Thyssenkrupp in het koolstofvrij maken van de staalproductie. Het bedrijf zal zelf iets minder dan een miljard investeren in het tkH2Steel-project in Duisburg. Thyssenkrupp was begin dit jaar al gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de fabriek en alles loopt nog volgens planning.

De kern van het de tkH2Steel concept ligt in de integratie van een technologisch nieuwe fabriekscombinatie in de grootste ijzer- en staalfabriek van Europa. De 100% waterstof-capabele DRI-fabriek (Direct Reduced Iron) met twee smelters heeft een productiecapaciteit van 2,5 miljoen ton direct gereduceerd ijzer per jaar (goed voor 2,3 miljoen ton ruwijzer). Het eerste groene staal moet vanaf 2026 in Duisburg geproduceerd worden.

“Ons project levert een belangrijke bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen in Duitsland en Europa en zorgt voor duurzame industriële banen, niet alleen hier, maar ook in aanverwante industrieën. Zo kunnen we ook internationaal aantonen dat vooruitgang, welvaart en klimaatmitigatie elkaar niet uitsluiten.”

Bernhard Osburg, voorzitter van de Raad van Bestuur van thyssenkrupp Steel Europe AG
Gelijke subsidieregels

De Europese Commissie kent ook een pakket van 850 miljoen euro toe aan ArcelorMittal. Zij is van plan om hiermee de staalproductie in Duinkerken (Frankrijk) koolstofvrij te maken. Dat beide bedrijven steun ontvangen, betekend mogelijk dat alle staalbedrijven in de hele Europese Unie onder dezelfde subsidieregels gaan vallen. Dus ook Tata Steel IJmuiden.

Bij Tata Steel is het de laatste tijd stil omtrent de plannen voor duurzame productie van staal, maar daar kwam vandaag verandering in. NU.nl bracht het nieuws naar buiten dat Tata Steel twijfelt over de manier waarop het bedrijf ‘groen staal’ gaat maken. Zelfs een volledig afscheid van het plan om klimaatvriendelijk staal te maken met groene waterstof ligt op tafel. Dit blijkt uit interne notulen die in handen van NU.nl zijn.


Bron: Thyssenkrupp en NU.nl

Categorieën: Industrie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: