In het kader van R&D-project COSIMa onderzoekt Saint-Gobain de mogelijkheden van een innovatieve CO2-neutrale glasproductie en glasverwerking op de locatie Herzogenrath. Hiervoor gaat het een haalbaarheidsstudie doen waarbij waterstof een belangrijke rol gaat spelen.

Het project COSIMa (CO2-neutraler Saint-Gobain Industriestandort Herzogenrath) is gebaseerd op een holistisch concept. Enerzijds wordt een innovatieve glassmeltoven voor vlakglasproductie ontwikkeld, die de overgang van aardgas naar waterstof maakt. Anderzijds moeten ook innovatieve concepten worden ontwikkeld voor de vermindering van de elektriciteitsbehoefte van de processen in de productie van autoglas. Daarnaast beoogt het energetische netwerk in het kader van een slimme infrastructuur van de industriële locatie een optimaal gebruik van alle energie- en materiaalstromen op de site. Om te kunnen starten wordt er eerst met o.a. wetenschappelijke partners een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. In Italië is op dit moment in de glasindustrie project Divina lopend met als doel de emissies in de smeltfase te verminderen.

De waterstof voor de glasproductie zal tijdens pilot nog niet beschikbaar zijn via een pijpleidingnetwerk. Er wordt dan ook gekeken naar decentrale groene waterstofproductie door elektrolysers op het fabrieksterrein. Er is een nauwe samenwerking met Siemens Energy voor de bouw van de grootschalige productiefaciliteiten en infrastructuur. Daarnaast zal Saint-Gobain onderzoeken, modelleren en testen of de restwarmte die ontstaat bij de productie van glas en waterstof op de locatie economisch kan worden gebruikt. Dan kan zijn voor glasverwerking en/of de gemeente Herzogenrath.

“Het COSIMa-project van Saint-Gobain toont aan dat we alle kansen hebben om duurzame klimaatbescherming, een sterke industrie en sociale cohesie met elkaar te verzoenen. Als industriestaat heeft Noordrijn-Westfalen een bijzondere verantwoordelijkheid op het gebied van klimaatbescherming. Voor de toekomst geldt het volgende: We moeten klimaatbescherming en concurrentievermogen op de lange termijn combineren en de expansie van de waterstofeconomie verder versnellen.”

Hendrik Wüst, minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen

Het project heeft een overheidssubsidie van ongeveer € 1,7 miljoen ontvangen. Daarnaast nog een rijkssubsidie van ca. € 3,6 miljoen. De totale uitgave worden geschat op € 5,6 miljoen. Bij succes zou de fabriek van Saint-Gobain vanaf 2030 klimaatneutraal kunnen worden geëxploiteerd.


Bron: Saint-Gobain

Categorieën: Industrie

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: