Het Duitse kabinet heeft besloten de ‘Nationale Waterstofstrategie’ van 2020 voort te zetten en nieuwe doelen te stellen. Tegen 2030 zal de binnenlandse productiecapaciteit naar verwachting toenemen van vijf naar tien gigawatt.

Ambitieuze waterstofstrategie

In 2020 nam de Duitse regering onder bondskanselier Angela Merkel en onder leiding van CDU-minister van Economische Zaken Peter Altmaier haar eerste Nationale Waterstofstrategie aan. Sinds de Russische aanval op Oekraïne in februari 2022 is de huidige regering van plan om sneller een einde te maken aan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. In de update van haar strategie heeft het de productiecapaciteit voor waterstof verdubbeld van 5 naar 10 gigawatt. De benodigde faciliteiten, opslagfaciliteiten en pijpleidingen zullen daarom de komende jaren aanzienlijk worden uitgebreid en nieuwe technologieën zullen worden bevorderd.

In Nederland is eind 2022 het waterstofbeleidsplan geactualiseerd. Minister Rob Jetten heeft hierin aangeven de elektrolysecapaciteit van 4 GW eerder te realiseren dan 2030. Ook denkt hij er over na om deze doelen mogelijk te gaan verdubbelen, maar concrete plannen zijn hiervoor nog niet gemaakt.

Import benodigd voor binnenlandse vraag

Het verhogen van de binnenlandse productie is naar verwachting genoeg om 30 tot 50 procent van de Duitse waterstofvraag te dekken. Daarom is naast eigen productie in Duitsland ook grote hoeveelheden import van groene waterstof nodig. Details hierover zullen worden vastgelegd in een importstrategie die voor het einde van 2023 moet worden gepubliceerd.

“Waterstof is het ontbrekende puzzelstukje van de energietransitie. Met deze strategie zetten we het tempo voor de marktopbouw op dit gebied. Het combineert energiezekerheid, klimaatneutraliteit en concurrentievermogen. De importstrategie is ook belangrijk als volgende stap, omdat Duitsland niet alleen aan de vraag naar waterstof kan voldoen.”

Bundesforschungsministerin Bettina Stark-Watzinger
Randvoorwaarde creëren

Voor een goed functionerende waterstofeconomie is passende wetgeving nodig. Zo kondigt de update van de Nationale Waterstofstrategie de versnelling van plannings- en goedkeuringsprocedures aan. Om ervoor te zorgen dat de wetgeving gelijke tred houdt met de ontwikkelingen in de waterstofeconomie, analyseert het Copernicus-project Ariadne echter voortdurend wetgevingsopties en hun waarschijnlijke impact.

De vernieuwde Duitse waterstofstrategie is hier volledig te lezen.


Bron: BMBF

Categorieën: Beleid

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *